Fotokırıcı LiNbO3:Fe kristali, holografik bilgi depolama ve yüksek sıcaklık optik özellikler - Tunç, Ali Veysel (My University, 2005)
Bilgi teknolojilerinin ilerleyişi ile bilginin aktarımı ve saklanma problemleri ortaya çıkmıştır. Tümleşik devre teknolojisinin sınırları, bilginin işlenmesi ve saklanması noktasında zorlanmaktadır, bunun neticesinde olası çözümler aranmaktadır. Gelecek vadeden çözümlerden birisi olan holografik bilgi depolama bu çalışmanın temel amacıdır. Demir katkılı elektro optik LiNbÛ3 kristali holografik bilgi depolamada kullanılabilir. Bununla birlikte depolanan bilgi, okuma esnasında silinir. Bu teknolojik uygulamalar açısından ciddi bir problemdir. Isıl-sabitleme şu an için silinmeye karşı en iyi çözümdür. LiNbOa. Fe kristalinde bilgi Fe merkezleri için görünür bölgede saklanmaktadır. Bundan dolayı, görünür bölgedeki Fe2+ soğurma kuşağının sıcaklıkla evrimi bilgisi çok önemlidir. Bu bilgi yüksek ısıda silinmez bilginin kaydını mümkün kılmaktadır. Bu tez çalışmasında öncelikle daha önceden rapor edilen bilgi'nin holografik kaydı yapılmıştır ve çeşitli parametrelerin değişimi doğrulanmıştır. Sonraki aşamada LiNb03:Fe kristalinin yüksek sıcaklıklarda optik soğurma spektrumunun gelişimi incelenmiştir. Yüksek okside olmuş LiNbCbiFe kristalinde Fe2+ soğurma kuşağının sıcaklığa bağlılığı 25°C'den 350 °C'ye incelenmiştir, bu aralıkta sıcaklığın soğurma kuşağı üzerindeki etkileri geri dönüşümlüdür. Sıcaklık arttıkça soğurma kuşağında genişleme ve düşük enerjilere doğru kayma gözlendi. Sıcaklık artışıyla soğurma kuşağı tepe noktaların değişimi arasındaki oran -6.8 x İCT5 eV/°C olarak hesaplandı. Gözlenen kaymanın sebebi olarak katkı enerji pozisyonlarındaki kayma ve yasak kuşak aralığının sıcaklıkla azalması olarak önerildi. Örgü genişlemesi ile oluşan enerji kayması ile deneysel verilerden elde edilen kaymanın tutarlı olması için basit bir model önerilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Fotokırılma etkisi; Holografik bilgi depolama deneyi; Optik soğurma deneyleri