Antalya'nın şehirleşme süreci içinde doğal kaynaklarının durumu - Işıl, R. Güneş (My University, 1994)
Bu araştırma, şehirleşme sürecinin, Antalya'nın doğal kaynaklan üzerindeki baskılarının ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma birbirini tamamlayan altı bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm, giriş ve materyal - yöntem kısımlarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın kapsamı ve şehrin bugün sahip olduğu çeşitli sorunlar ele alınmıştır. Materyal ve yöntemde ise, araştırmada kullanılan başlıca materyaller ve bu materyallerin değerlendirilmesi yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm, Antalya şehrinin doğal ve kültürel yapısının kapsamaktadır. Şehrin topografik, jeolojik, jeomorfolojik, toprak, iklim ve hidrolojik yapılan, bitki örtüsü ve hayvan varlığına bilgiler ayrı başlıklar halinde doğal yapıda ele alınarak irdelenmiştir. Kültürel yapı bölümünde ise, şehrin ülke ve bölgedeki yeri, tarihi, nüfusu, ekonomik teknik- sosyal alt yapılan hakkında bilgi verilmiştir. Antalya'nın turizm ve potansiyeli ve turizm planları ayrı bir bölüm olarak üçüncü bölümde ele alınmıştır. Şehrin makroformunu belirleyen, Nazım İmar ve Uygulama İmar Planlan ve Revizyonlarının içerdikleri planlama kararlan dördüncü bölümde açıklanmıştır. Şehrin bugünkü çevre sorunlarını oluşturan, toprak, su, hava, gürültü ve koku kirliliği ile şehir ekolojisinin karşı karşıya bulunduğu çeşitli sorunlar ayrı başlıklar halinde beşinci bölümde detaylı olarak ele alınmıştır. Son bölüm. Antalya şehrinin şehirleşme sürecinin doğal kaynaklan üzerindeki baskılarının oluşturduğu sorunların ortaya konulduğu sonuç kısmı ve bu sorunlara getirilen çok yönlü öneriler kısmından meydana gelmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Antalya şehrinin doğal yapısı; Antalya şehrinin kültürel yapısı; Antalya’nın turizm potansiyeli ve turizm alanları; Antalya için yapılan nazım imar planları