İzmir Karaburun bölgesinden alınan deniz sedimentlerinin ağır metal ve radyoaktivitelerinin değerlendirilmesi - Çakar, Merve (My University, 2022)
Bu çalışmada, İzmir Karaburun bölgesinden alınan deniz sedimentlerinin ağır metal ve radyoaktivite analizleri gerçekleştirilmiştir. Bölgede gerçekleşen turistik faaliyetler ve geçmişte gerçekleşmiş olan madencilik faaliyetleri sebebiyle bir kirlilik olabileceği düşünülmüş, bu eylemlerin ekosistemi ne derece etkilemiş olabileceği incelenmiştir. Bölgenin ağır metal kirliliğinin tespit edilmesinde XRF (X-Işını Floresans) ve LIBS(Laser Induced Breakdown Spectroscopy) analiz yöntemleri kullanılmıştır. Kullanılan iki teknik ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve bölgenin ağır metal kirliliği hakkında yorumlar yapılmıştır. Deniz sedimentlerinin radyoaktivite analizleri ise yüksek saflıkta germanyum (HPGe) dedektörü kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizler ile elde edilen sonuçlar Türkiye ve Dünya'da elde edilmiş farklı sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Analizler neticesinde elde edilen veriler değerlendirilerek bölgenin ağır metal kirlilik oranı ve radyoaktivite seviyesi ortaya koyulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022
Keywords: İzmir Karaburun; Ağır metal; Radyoaktivite