Çeşitli çevre koşullarında buzdolabı evaporatörlerinde karlanma prosesinin deneysel ve teorik incelenmesi - Tümer Özkan, Derya Burcu (My University, 2002)
Buzdolabı ve klima üreticileri için, karın oluşumu ve gelişimi önemli bir problemdir. Evaporator yüzeylerinde oluşan kar, termal izolasyon görevi görür ve ısı transferini engeller. Bu sebeple karlanma, evaporator performansını düşüren önemli etkenlerden biridir. Evaporator üzerinde oluşan bu kan belirli aralıklarla eritmek gerekir. Evaporator üzerindeki karın çeşitli yöntemler kullanılarak eritilme işlemine defrost denilmektedir. Defrost prosesi sırasında dışarıdan verilen enerji miktarı ve defrost süresi enerji tasarrufu açısından üreticiler için önemli kriterlerdir. Bu tezin amacı buzdolabındaki defrost prosesini daha verimli hale getirip, enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Tez çalışmasında kanatlı borulu tür bir no-frost buzdolabı evaporatörünün karlanma ve defrost süreci deneysel ve teorik olarak ele alınmıştır. Deneyler ARÇELÎK A.Ş. Araştırma Teknoloji Geliştirme Merkezi laboratuarlarında yapılmıştır. Deneysel çalışmada öncelikle gerçek çalışma şartlarındaki buzdolabı evaporatörü üzerinde oluşan karlanma incelenmiştir. Daha sonra defrost prosesi ayrıntılı olarak kamerayla incelenmiştir. Çalışmada kanat üzerindeki kara verilen enerji miktarı ile karın erime süresi ve erimenin öncelikle başladığı yerlere dikkat edilmiştir. Çalışmanın teorik kısmında ise, kar kalınlığı, ısı akısı ve kar yoğunluğu arasında bağıntı kurulup, evaporator kanadı üzerindeki karın erime süresi modellenmiştir. Modelin sonucunda kanat üzerindeki belli bir kalınlıktaki karın verilen ısı akışıyla erime süresi hesaplanabilmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Defrost; buzdolabı evaporatörleri