Tarihi Yarımada'da öncelikli aydınlatmalar ve Tarihi Yarımada'nın İstanbul siluetine gece etkisinin incelenmesi - Kaşlı, Özcan (My University, 2007)
Tarihi Yarımada, gerek yüzyıllara ulaşan tarihi yapısı, gerekse coğrafi konumunun getirdiği avantajları sayesinde, İstanbul'un ve Türkiye'nin en önemli bölgesi konumundadır. Yaklaşık 2700 yıllık tarihi boyunca, üzerinde üç imparatorluğu barındırmış, ilkçağlardan günümüze gelen eserleriyle tarihe ışık tutmuştur. Tarihi Yarımada ile ilgili diğer önemli nokta ise muhteşem siluetidir. Bu özelliklerinden dolayı bu bölge her zaman turistlerin ilgisini çekmiştir. Böylesine önemli bir alanın geceleri de aydınlatılmasının gerekliliği kaçınılmazdır. Bu çalıma kapsamında,· Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve kapsamı anlatılmıştır.· kinci bölümde, Tarihi Yarımada'nın kentin bir parçası olduğu düşünülerek, kent aydınlatma ile ilgili bilgiler verilmiştir.· Üçüncü bölümde, Tarihi Yarımada'nın tarihi hakkında bilgiler verilmiş ve bölge analizleri yapılmıştır.· Dördüncü bölümde, Tarihi Yarımada'da yer alan önemli yapılar incelenmiş ve öncelikli aydınlatılması gereken öğeler tespit edilmiştir.· Beşinci bölümde, İstanbul siluetine Tarihi Yarımada'nın gece etkisi incelenmiştir.· Altıncı bölümde, Tarihi Yarımada'da aydınlatma yönünden alınması gereken ilke kararları belirlenmiş ve mevcut öğeler bu açıdan değerlendirilmiştir.· Yedinci bölümde, aydınlatılması yapılmamı yapılara aydınlatma önerileri getirilmiş ve aydınlatma programı yardımıyla örnek aydınlatma yapılmıştır.· Sekizinci ve son bölümde, tez hakkında genel değerlendirme yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Tarihi Yarımada'da aydınlatma; Tarihi Yarımada