Farklı ısı kazancı hesap metodlarının işletme ve kontrol parametreleri üzerindeki etkileri ve optimizasyonu - Atalay, İlker Devrim (My University, 2002)
40° kuzey Enleminde bulunan örnek bir yapının Geçiş Fonksiyonu Yöntemi (TFM- Transfer Function Method) ile soğutma yükleri saat-saat hesaplanmıştır. Ortamda uygulanabilecek farklı işletme şekilleri ve kontrol stratejileri tanımlanmış ve bu yöntemlerin etkileri hesaplar üzerinde incelenmiştir. Sürekli ve kesintili çalışma metodları, değişken sıcaklık salınım değerleri ve termostat ayar noktalan ile birlikte ele alınmıştır. Enerji tüketimi ve konfor şartları bakımından effektif çözümler irdelenmiştir. Tüm işletme stratejileri, ısıl konfor taleplerine ve enerji tüketim değerlerine göre incelenirken her işletmede kullanılan cihazın ömür maliyetleri de göz önünde tutulmuştur. Mahale üflenen havanın sıcaklığı ile dış otram kuru termometre sıcaklığı arasında lineer ters orantılı değişkenlik gösteren işletme stratejisi incelenen yöntemler arasında en verimli olanı olarak tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Yük bileşenleri; İklim verileri; Soğutma yükü kavramı-transfer fonksiyonu metodu; Isı kazancı değerinden soğutma yükünün bulunması