Mimari tasarımlarda yangın korunumu ve sigortacılık ilişkisi - Bostankolu, Ayçıl (My University, 1997)
Mimari tasarımlarda yangın korunumu ve sigortacılık arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışmada, yangın korunumu bilincinin Türkiye'de henüz tam anlamıyla yerleşmediği, yangın sigortasının yalnızca hasarı finanse etmenin bir yolu olarak değerlendirildiği ve sigortacılığın yangın korunumuna büyük katkıda bulunabileceği gerçeği vurgulanmaktadır. Gelişmiş ülkeleri yakalamaya çalıştığımız bir süreçte, ülkemizde yangın sonucu yapılar, kullanıcılar, sigorta şirketleri büyük zararlar görmekte, kısacası toplum olarak büyük can ve mal kayıplarına uğramaktayız. Bu görüşlerden yola çıkılarak çalışmanın birinci bölümünde sorun tanımlanmış ve çözümü için çeşitli amaç ve yöntemler belirlenmiştir. İkinci bölümde içinde yaşadığımız yapıların karşı karşıya olduğu yangın tehlikesi tanımlanmakta ve özellikle tasarım aşamasında, uygulanabilecek yangın korunum yöntemlerinin neler olduğu anlatılmaktadır. Bu bağlamda yangın korunum yöntemlerinin sigortacılık açısından hangi noktalarda ve ne boyutta önemli olduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de yangın korunum çalışmalarının düzeyi ortaya konmaktadır. Üçüncü bölümde sigortacılık kavramı açıklanmakta, yapı-yangın sigortası ele alınmaktadır. Yapı-yangın sigortasının hangi esaslara dayandırıldığı, Türkiye'de nasıl ele alındığı ve nasıl olması gerektiği işlenmektedir. Yangın sigortacılığında risk yönetimi tanıtılmakta ve mimari tasarımlarda yangın korunumu ile arasındaki ilişki ortaya konmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise elde edilen bilgilerin değerlendirmesi ile varılan sonuçlar ve konuya ilişkin öneriler yer almaktadır. Mimari tasarımlar ve yangın sigortası arasında yangın korunumu açısında önemli bir etkileşim olduğu, bunun için doğru ilişkilerin doğru aşamalarda kurulması gerektiği, böylece yangın korunumu bilincinin gelişerek yangın güvenlikli yapıların tasarım ve üretiminin sağlanabileceği ve yangın sonucu oluşan mal kayıplarının en aza indirgenebilmesi yanında can kayıplarında da azalma sağlanabileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca yangın riski değerlendirilmesinde sigortacıların, yangın korunumunu bilen ve yapıyı tanıyan mimarlarla çalışmaları, bu bağlamda mimarlara risk yönetimi departmanlarında çalışma alanı sağlanması önerilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Mmimari tasarımlarda yangın korunumu; Yangın sigortası