Dolgu duvarların betonarme yapıların serbest titreşimine etkisi - Tetik, Devhan (My University, 2007)
Bu çalışmada, betonarme binaların tasarım ve projelendirilmesinde, taşıyıcı eleman olarak hesaba katılmayan dolgu duvarların, yapının deprem davranışı ve periyotları üzerindeki etkileri konu edilmiştir. Dolgu duvarların ve planda duvar yerleşiminin yapı davranışına etkisini incelemek amacıyla değişik dolgu duvar yerleşimlerine sahip betonarme yapılar ele alınmıştır. Dolgu duvarların modellenmesi için iki ucu mafsallı çapraz pandül çubuklar kullanılmıştır. Modellemede ilk olarak, sık rastlanılan tipte bir çerçeve bina ele alınmış, duvar alanına bağlı periyot araştırması yapılmıştır. Daha sonra Kırşehir ilinde bulunan 12 mevcut bina ele alınarak dolgu duvarların periyot üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Duvarlarda mevcut boşlukların periyoda etkisi hesaplarda göz önüne alınmıştır. Dolgu duvarlı ve dolgu duvarsız bina periyotlarının incelendiği analizler sonucunda, dolgu duvarların, yapının rijitligini ve yapı periyodunu önemli ölçüde değiştirdiği görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Dolgu duvarlar; Dolgu duvarlı çerçevelerin modellemesi; Serbest titreşim