Enerji sistemlerinde toprak yolundaki akım dağılımı ve optimal topraklama analizi - Bayraş, Cem (My University, 1993)
Topraklama ve topraklama tesisleri normal işletme esnasında varlığını hemen hemen hiç hissettirmediği halde bir arıza durumunda etkili ol makta ve görevini yapmaktadır. Böylece elektrik tesislerinde çalışan şahısların hayatı korunduğu gibi, işletme emniyeti de sağlamış olmaktadır. Bundan dolayı, elektrik tesisleri içinde etkili bir koruma yapılabilmesi için, topraklamaya gereken önem verilmelidir. Bu tez 'de topraklama ve topraklama tesisleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci ve ikinci bölümlerde, topraklama ve topraklama tesislerinin genel tanıtımı, topraklama ile ilgili bazı temel kavramlar, topraklama çeşitleri ve topraklama çeşitlerine göre alçak ve yüksek gerilim tesislerinde yapılan topraklamalar yer almıştır. Üçüncü bölümde, topraklama yolundaki a- kim dağılımını doğuran sebepler incelenerek, topraklama yolundaki empedans bileşenleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, topraklama yolundaki akım dağılımına ilişkin tek taraflı eliminasyon yöntemi, çift taraflı eliminasyon yöntemi ve zincir empedansları yöntemi incelenmiştir. Beşinci bölümde, uniform olmayan toprakta, toprak elektrodu direncinin pratik olarak ölçülmesi ile iki tabakalı toprak içindeki topraklamanın optimum dizaynı ele alınmıştır. Altıncı ve son bölümde ise, bir sayısal uygulama ve sonuçları verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Topraklama tesisleri; topraklama yolundaki akım dağılımı; optimum topraklama