Yeni tip porfirazin sentezi - Canikli, Mehmet (My University, 2006)
Porfirinler, ftalosiyaninler, tetrabenzoporfirinler ve porfirazinler, tetrapirol türevleri olarakadlandırılırlar. Bu yapılar elektrofotografi, optik veri toplanması, gaz sensör, sıvı kristal,tümörlerin fotodinamik terapisi pigment ve boya gibi pek çok alanda uygulama alanı vardır.Porfirazinler gösterdikleri yüksek simetri, düzlemsel yapı ve elektron delokalizasiyonunedeniyle, kimyacılar ve spektroskopistler için çalışma konusu olmuştur.Bu çalışmanın amacı, Mg metaliyle birlikte heptil grubu taşıyan yeni bir porfirazin türevihazırlandıktan sonra trifloroasetikasitle önce metalsiz porfirazin(hidrojen porfirazin) veardından farklı metallerin tuzu sayesinde bu metallerin türevinin elde edilmesidir.1,2-bis-(heptiltiyo)maleonitril bileşiği, disodyum tuzu halindeki başlangıç maddesininbromoheptan ile aseton içerisinde 21 saat süren reaksiyonu sonucu elde edilmiştir.Magnezyum, n-bütanol ve bis(heptiltiyo)maleonitrilin siklotetramerizasyon reaksiyonu ilemagnezyum porfirazin sentezlendi.Magnezyum porfirazin, trifloroasetik asit ile muameleedilerek metalsiz porfirazin elde edilmiştir. Bu ürünün bir sonraki reaksiyonunda, çeşitlimetal tuzları (kobalt(II) asetat, bakır(II) asetat ve çinko(II) asetat) ile reaksiyonu sonucundametalli (MPz) porfirazinler elde edilmiştir. Elde edilen ürünlerin UV, IR ve 1H NMRspektrumları incelenmiş ve karakterize edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Porfirazinler ve sentezi; Porfirazinlerin kullanım alanları; Hidrojen porfirazin sentezi; 1,2-bis-(heptiltiyo)maleonitril