Hidrolik sistemlerin elektrik analojisi - Değirmencioğlu, Adis (My University, 2001)
Hidrolik sistemlerde kullanılan elemanlar ve bunların elektrik sistemlerindeki analogları incelenmiştir. Hidrolik devrelerdeki elemanların özellikleri, seçim kriterleri belirtilmiş ve elektriksel devrelerde bu elemanların karşılıkları araştırılmıştır. Her iki sistemdeki temel parametreler tanımlanmış ve mukayese edilmiştir. Temel parametreler ve çalışma prensiplerinin ışığında hidrolik devrelerin elektrik devrelerindeki muadilleri çıkartılmıştır. Öncelikle elemanların tek başlarına yaptıkları iş açısından analoji kurulmuş, sonra da devrelerde gördükleri vazifeler incelenmiştir. Hidrolikteki temel elemanların elektrikte birer karşılığının bulunduğu ve elektriksel devre elemanlarının da seçiminde birtakım kriterlerin olduğu belirlenmiştir. Çeşitli devrelerde, yapılan, girdi ve çıktıları farklı gibi görünen hidrolik ve elektriksel elemanlar arasında benzerlik kurulmuş ve temel mühendislik bilgileri ışığında iki ayrı mühendislik dalı ortak bir paydada buluşturulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Hidrolik sistem elemanları; Elektriksel sistemler; Çeşitli hidrolik devrelerin elektrik analogları