Kısa yarı ömürlü çekirdeklerin yarılanma sürelerinin belirlenmesi - Elmalı, Adnan (My University, 2001)
Bu çalışmada 19F(n,p)190 (26.94 sn.), 76Ge(n,2n)75mGe (47.73 sn.), ^afopfhSte (37.24 sn.), Cafcaf °F (11.12 sn.), 68Zn(n,p)68gCu (31.11 sn.), ^ifop)46"^ (18.70 sn.), 19F(n,a)16N (7.13 sn.) ve 92Mo(n£n)91mMo (65.40 sn.) tepkileşimleri sonucu oluşan radyoaktif çekirdeklerin yanlanma süreleri belirlenmiştir. Yanlanma süresi ölçümleri Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi, Fizik bölümünde bulunan Sames T-400 nötron jeneratörü ile gerçekleştirilmiştir. Hızlı nötronlar (~ 14 MeV), bir trityum hedefin 300 KeV enerjili döteronlarla bombardımanı sonucu T(d^ı)He tepküeşiminden elde edilmiştir. Nötronlarla bombardıman edilen örnekler hızlı transfer sistemi ile ışınlama odasından sayım odasına, gama ölçümlerinin yapıldığı iyi zırhlanmış bir HPGe dedektörünün önüne getirilmiştir, örneğin transfer süresi yaklaşık 0.5 sn. dir. Alınan ölçümlerden rasgele eş zamanlı sayımlar, darbe yığılması (puis pile up), ölü zaman ve temel seviye radyasyonu düzeltmeleri yapılmıştır. Çalışmamızda 19F(n,p)190 tepkileşiminde 190 için yanlanma süresi, ölçüm sistemimizin test edilmesi için kullanılmış ve son yıllarda JAERFde yapılmış ölçüm ile kıyaslanarak sistemimizin doğruluğu ve yeterli duyarlılığa sahip olup olmadığı kontrol edilmiştir. XI
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Radyasyon; Radyoaktavite ve radyoaktif bozulma