Trafik kazalarının analizi - Racep, Tarık (My University, 2004)
Tezin ilk bölümünde, trafik kazalarının tanımı yapılmış, Türkiye ve Dünyadaki trafik kazalarının durumu incelenmiş, birbiriyle kıyaslanmıştır. Trafik kazalarının sebepleri ayrıntılarıyla incelenmiş, özellikle trafik kazalarında en önemli unsur olan insan faktörü ve çoğu zaman ihmal edilen taşıt faktörü ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Aynı zamanda yol ve çevresel faktörlerin, kaza oluşumundaki etkisine de kısaca değinilmiştir. Taşıt güvenliği konusu ele alınmış, taşıtlardaki aktif güvenlik ( ABS, TCS, ESP vb.) ve pasif güvenlik (emniyet kemerleri, hava yastıkları vb.) ayrıntılarıyla incelenmiştir. Taşıt güvenlik sistemlerindeki elektronik gelişmelerden bahsedilmiştir. Taşıtların darbe dayanımlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilen kaza testlerine de değinilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, kaza analizinin gerekliliği konusundan ve kaza analizi yöntemlerinden bahsedilmiştir. Kaza alanından, kaza analizinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için gerekli bilgilerin ne şekilde toplanması gerektiği ve bu kanıtların bir bütün halinde nasıl değerlendirileceği anlatılmıştır. Kazanın oluşumu esnasındaki taşıt davranışları ve taşıtlara etkiyen kuvvetler incelenmiş, taşıt stabilitesinin nasıl sağlanabileceği üzerinde durulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Trafik kazaları; Trafik kazalarının sebepleri; Güvenlik sistemlerindeki elektronik gelişmeler; Çarpışma testleri; Trafik kazalarının analizi; Trafik kaza analizlerinde kuvvet bağlantı faktörü ve sürtünme katsayısının incelenmesi; Trafik kazalarında taşıt davranışlarının incelenmesi; Trafik kazalarında sürüş kontrolünün incelenmesi