Malzeme yönetimi için bilgisayar ortamında bir model önerisi -küçük inşaat firmaları örneği- - Çetiner, Olcay (My University, 2004)
Teknolojinin hızla gelişmesi ile insan yaşamının her alanına giren ve kolaylık sağlayan bilgisayarların, yapı tasarımı ve yapımı alanlarında da sağladığı olanaklar göz ardı edilemez. Mimarlık Mühendislik İnşaat (MMİ) sektörü uygulama alanında yönetim işlevlerinden Malzeme Yönetimi (MY) kapsamında, bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri (BT) aracılığı ile bilgilerin daha hızlı bir şekilde elde edilmesi ve analizine yönelik araç ve tekniklerin gelişimi, vazgeçilmez unsur haline gelmesine yol açmaktadır. Çalışmada, MMİ sektöründe yer alan Küçük İnşaat Firmalarının uygulamalarım MY'nde malzemenin doğru seçimi ve verimli kullanımını sağlamaya yönelik bilgi teknolojilerinden yararlanan/kullanıcı "Malzeme Yönetimi Bilgi Sistemi" modeli tasarımı amaçlanmaktadır. Küçük inşaat firmalarının belirlenmesi, malzeme yönetimi ilkeleri ve MMİ 'de malzeme yönetimi, bilgi teknolojileri ve Bilgisayar Bütünleşik İnşaat (BBİ) sistemlerinin kullanımı araştırmalarından yararlanılmaktadır. Birinci bölümde, MMİ sektöründe yer alan küçük inşaat firmaları uygulamalarında yönetim kapsamında olan malzeme yönetiminde bilgi teknolojilerinden yeterli düzeyde yararlanılamaması ve bu alanda BT kullanımının önemi vurgulanarak problem tanımlanmakta, tezin amacı, sınırlamaları ve yöntemi belirlenmektedir. İkinci bölüm, malzeme yönetimi ile ilgili kavramsal bilgiler, uygulamada karşılaşılan sorunların malzeme yönetimi ile ilgili kısmının incelenmesi ve önemi, uygulama süreci ve farklılıkları incelenmektedir. Üçüncü bölümde, bilgi teknolojileri kavramları, ve MMİ 'de kullanımı aktarılmaktadır. Temel bilgiler irdelenerek malzeme yönetiminde bilgi teknolojileri, BBİ sistemleri ile birlikte incelenmektedir. Dördüncü bölümde, küçük inşaat firmalarının inşaat uygulamalarında malzeme yönetimi için ihtiyaç duyulan bir bilgi sisteminin tasarımı ve tasarımın uygulanabilmesi için bir yazılım geliştirilmesi aktarılmaktadır. Modelin kullanıcısı olan küçük inşaat firmaları tespiti için "Küçük inşaat fırmaları'nı tespit anketi" yapılarak tanımına girdi alınmaktadır. Tespit edilen firmalarda MMİ uygulamalarında bilgi teknolojileri kullanımına yönelik "Yapım süreci ve bu süreçte bilgisayarın rolü" adlı iki aşamadan oluşan anket çalışması sonuçları ile modelde kullanılacak bilgi teknolojilerine karar verilmiştir. Firmaların malzeme yönetimi için bilgi teknolojileri kullanarak, MMİ sektöründe çalışanların yabancı olmadıkları bir ortamda uygulama yapmaları hedeflenmektedir. Tasarımı ve uygulama, bilgisayar destekli tasarım paket programı ortamında programlama dili kullanılarak ve modüler yapıda geliştirilmiştir. Beşinci bölümde, model örnek olarak anket çalışmasına katılan bir firmanın çalışması seçilmiş ve uygulama aktarılarak çıktıları verilmiştir. MY adımlarında maksimum faydanın edinilmesi beklenmektedir. Son bölümde ise, yapılan değerlendirmeler ile küçük inşaat firmaları için "Bilgisayar Ortamında MYBS Modeli" test edilerek elde edilen sonuçlar ve öneriler sunulmaktadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: İnşaat projelerinde malzeme yönetimi; İnşaat projeleri bilgi teknolojileri; Küçük ölçekli inşaat firmaları