Haber videolarının görüntü işleme yöntemleri ile haberlere bölütlenmesi - Davudov, Rajab (My University, 2009)
Bu çalışmada video görüntülerini değerlendirerek haber programlarının haber geçişlerine göre bölütlenmesini sağlayan bir sistem tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Türkiye televizyonlarındaki haber programlarının genel karakteristiği spikerin haber hakkında bilgi vermesinin ardından habere ait görüntülerin gösterilmesi, bunun ardından aynı haberle ilgili başka bir alt konu için veya yeni bir haber ile ilgili açıklama yapmak üzere tekrar spikerin görüntülenmesidir. Bundan başka, spikerin görüldüğü çerçevelerde her kanal için ekranın alt bölümünde, yeri sabit olacak şekilde haber başlığının yer aldığı görülmüştür. Geliştirilen sistem, haberlerin bu yapısına göre haber geçişlerini bulabilmeyi hedeflemektedir.Sistem katmanlar halinde tasarlanmıştır. İlk katmanda ardışık video çerçevelerinin benzerliğini değerlendirmek için renk ve kenar piksel değişimlerinin oranına bakılmıştır. Benzer olan çerçeveler aynı sahneye ait kabul edilerek gruplanmıştır. İkinci katmanda, ilk katmanda elde edilen her sahne için yüz tanıma işlemi uygulanarak spiker olan sahneleri bulunmuştur. Bir sahne içindeki çerçeveler birbirine benzediği için, çerçevelerin tamamına bakmak yerine, sadece ilk N tanesinde spiker yüzü tanıma işlemi yapılarak yüz tanıma işlem zamanından kazanılmıştır. Son katmanda, habere ait video görüntülerinden tekrar spiker görüntüsüne geçildiğinde aynı haberin devam edip etmediğinin anlaşılması için daha önceden işaretlenmiş olan yazı bölgesindeki yazı benzerliklerine bakılarak ardışık çerçevelerin aynı habere ait olup olmadığına kaarr verilmiştir.Farklı aşamalarda, ardışık sahneler arasında ortak özellikler bulunduğunda bu sahneler birleştirilerek tek sahne haline getirilmiştir. Bu şekilde haber programının haber geçişlerine göre bölümlere ayrılması işlemi gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistemin haber geçişlerini bulma başarısı farklı haber kanallarından alınan örnek haber programları üzerinde denenerek değerlendirmiştir. Sistemin haber geçişlerini doğru bulma başarısının ortalama %99 olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: 1Haber programı bölütleme sistemi tasarımı; 2Yüz tanıma başarısının değerlendirilmesi