Plastik ekstrüderlerinde ısıtma-soğutma proseslerinin incelenmesi - Demirci, Abdullah (My University, 2010)
Günümüzde enerjinin ve enerji kaynaklarının önemi her geçen gün artmaktadır. Bu kaynakların en doğru ve en verimli şekilde kullanılması, daha az enerji ile daha çok iş yapılması ve aynı zamanda da üretim kalitesinin arttırılması gerekmektedir.Ekstrüderler, plastik işleme endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan makinelerin başında gelmektedir. Ekstrüderlerde, polimer malzemenin ekstrüzyonu için gerekli olan enerjinin yaklaşık % 70-80 kadarı motorun ürettiği mekanik enerjiden karşılanırken, geriye kalan % 20-30'luk kısım ise ekstrüderin ısıtma sistemi tarafından karşılanmaktadır. Isıtma sistemi üzerinde yapılacak iyileştirmelerin sonunda sağlanabilecek verim ve performans arttırıcı unsurlar, toplam proses veriminin de artmasını sağlayacaktır.Bu çalışma kapsamında, plastik işleme yöntemleri, plastik ekstrüzyonu ve ekstrüderler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ekstrüderlerin kovan ısıtma-soğutma sistemleri ise detaylı olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ekstrüderlerin kovan ısıtmasında en yaygın olarak kullanılan bant tipi rezistanslı ısıtıcılarla, bu alanda yeni bir teknoloji olan radyant ısıtıcıların karşılaştırılması için bir deney düzeneği kurulmuştur. Isıtıcılar, deneysel bulgulara bağlı olarak verimlilik, performans ve maliyet açısından karşılaştırılmıştır. Radyant ısıtıcıların performansının ısıtılan kovan yüzeyinin yayma oranına bağlı olduğu ve 0,55 yayma oranı için, bant tipi rezistanslı ısıtıcıların radyant tipi ısıtıcılardan daha iyi performans gösterdiği belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Ekstrüder; Isıtma; Soğutma