Katı atık yönetiminde optimal planlama için bulanık doğrusal programlama yaklaşımı - Aydın, Nezir (My University, 2007)
Katı atık yönetimi belediyeler ve ilgili kuruluslar için stratejik bir görevdir. lgili kuruluslarbütçelerinin bir kısmını katı atıkların bertarafı için ayırmak zorundadırlar ayrıca bu miktartüketimle beraber artmaktadır. Diger taraftan bu kuruluslar bütün katı atıkların bertarafı içinolusan maliyetleri azaltmanın yöntemlerini arastırmaktadırlar. Baska bir deyisle belediyelerve ilgili kuruluslar katı atıkları bertaraf etmek zorundadırlar aksi takdirde toplumun saglıgı veçevre büyük bir risk altına girecektir. Katı atıkların bertarafı bes faaliyetten olusmaktadır.Bunlar, toplama, tasıma, isleme, yakma ve düzenli depolamadır. Bütün bu faaliyetlerkarsılanması gereken maliyetlerden olusmaktadır.Olaylar gerçek hayatta çok karmasık ve dilseldir. Bu yüzden olayları matematiksel olarakifade etmek çok zor olmaktadır.Çalısmamızda bir sistemdeki katı atıkların toplanmasında, tasınmasında, islenmesinde,yakılmasında ve düzenli depolanmasında maliyet minimizasyonunu arastırdık. Sistemde üçtoplama merkezi, iki isleme merkezi, iki yakma merkezi ve iki düzenli depolama sahasıbulunmaktadır. Ayrıca gerçek hayattaki gibi sistemden toplanan katı atık miktarını gözönünde bulundurduk. Bu durumu bulanık lineer programlama ile ifade ettik. Bulanık lineerprogramlamayı uygulamamızın sebebi kesin olmayan parametre ve amaç fonksiyonununolmasıdır.Çalısmamız altı bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde konuya giris yapılmıs, ikincibölümde katı atıklar hakkında genel bilgiler verilmis, üçüncü bölümde ise katı atık yönetimi,katı atıklar ve katı atıkları bertaraf yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunulmustur.Dördüncü bölümde modelimizi uyarladıgımız bulanık lineer programlama yöntemi ve bulanıkmantık anlatılmıstır. Besinci bölümde bulanık lineer model sunuldu ve sunulan bu modelsayısallastırılarak çözülmüstür. Sayısallastırdıgımız modelin çözülmesinde bir lineer vetamsayılı modelleme programı olan WinQSB kullanılmıstır. Çözülen modelin analizi besincibölümde yapılmıs sonuçlar tartısılmıstır. Son bölümde çalısma sonuçlandırılarak gelecekçalısmalarla ilgili yorumlarda bulunulmustur.Anahtar Kelime: Katı atık yönetimi, bulanık mantık, bulanık lineer programlama.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: KATI ATIKLAR; KATI ATIK YÖNETİMİ; BULANIK MANTIK VE BULANIK LİNEER PROGRAMLAMA