Kontrollü deformasyon ile enerji absorbsiyonu sağlayan yeni bir asansör tamponunun tasarımı, analizi ve imalatı - Orman, Hazal (My University, 2019)
Modern çağın getirileri ile birlikte hızla artan kentleşme ve buna bağlı olarak gelişim gösteren inşaat sektörü aynı zamanda asansör sistemlerini de mecburi gelişim ve değişim sürecine sokmuştur. Özellikle yaşanan kazalar ve gün geçtikçe önem kazanan güvenlik olgusu asansördeki güvenlik aksamlarını da önemli kılmıştır. Bu proje ile araçlarda kullanılan yüksek sönümleme yeteneğine sahip çarpma kutularından esinlenilerek mevcut asansör tamponlardan daha iyi sönümleme yeteneğine sahip bir tampon tasarımı ve imalatı yapılarak asansör piyasasına yeni bir güvenlik bileşeni sunulması hedeflenmiştir. İmal edilen ve asansör piyasasında ilk kez minimum elastik sönümleme, maksimum plastik şekil değiştirme ile kinetik enerji sönümleme özelliğine sahip olacak bu tamponun Hypermesh/ Hypercrash/ Radioss programlarında dinamik analizi yapılmıştır. Amacımız mevcut tamponlara nazaran hem olası kabin hasarlarını minimuma indirecek hem de minimum sıçratma ile yolcu güvenliği maksimum hale getirecek alternatif bir asansör tamponu piyasaya sürebilmektir. Bu amaçla iki tip prototip tampon üretilerek sönümleme miktarı yorumlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Asansör sistemleri; Kabin tamponu; Karşı ağırlık tamponu; Çarpma kutusu