Güneş enerjisi ile yüzme havuzlarının ısıtılması - Coşkun, Umut (My University, 1996)
Hızlı endüstrileşme, nüfus artışı, şehirleşme ve hayat standartlarının son yıllarda yükselmesi sonucunda, enerji tüketimi hızla artmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklan içinde önemli bir yer tutan güneş enerjisinden yararlanma yöntemleri yıllardır bilinmesine rağmen, 1973 yılındaki petrol krizinden sonra önem kazanmıştır. Güneş enerjisinin, sınırsız bir potansiyele sahip olması, tükenmez niteliği, çevre kirliliğine yol açmaması, iletim ve dağıtım sorunu bulunmaması gibi avantajları bu enerji kaynağının önemini bir kez daha kanıtlamaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte dünyada güneş enerjisinin kullanım alanları sürekli artmaktadır. Türkiye, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklan açısından coğrafik konumu nedeniyle şanslı bir bölgede yer almakta ve yeterli güneş enerjisi potansiyeline sahip bulunmaktadır. Bununla beraber son yıllarda Türkiye'nin toplam enerji tüketimi çok yüksek değerlere ulaşmış, ancak üretim aynı yükselişi gösterememiştir. Benzer durum dünyanın diğer ülkelerinde de görülmektedir ve bu nedenle güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yüksek oranda yararlanma yoluna gidilmektedir. Bilindiği gibi güneş enerjisi, yapıların ısıtılıp soğutulması, tarım ürünlerinin kurutulması ve soğuk hava depolarında saklanması, evlerde ve endüstride sıcak su temini, seraların ısıtılması, deniz suyundan tatlı su elde edilmesi, yüzme havuzu ısıtılması gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Yüzme havuzlarının ısıtılmasında güneş enerjisinin kullanımı, dünyada büyük rağbet görmüştür. Çevre hava sıcaklığının konforlu bir yüzme için yeterli derecede yüksek olduğu aylarda, su sıcaklığının düşük olması nedeniyle yüzme havuzlarından yararlanılamamaktadır. Güneş enerjisi potansiyeli yüksek ülkeler, bu enerji kaynağından faydalanarak su sıcaklığım artırmakta ve yüzme mevsimini uzatmaktadırlar. Bu çalışmada, Türkiye sahil şeridinde bulunan Antalya, Adana, İzmir ve İstanbul şehirleri uygulamaya konu olmak üzere seçilmiştir. Bu illerimiz için, birim m alana sahip yüzme havuzundan olan kayıplar hesaplanmış, su sıcaklığım istenilen seviyede tutmak için verilmesi gerekli olan ısı miktarları ve bu ısı gereksinimini karşılamak için kullanılması gereken güneş kollektör alanları bulunmuştur. Güneş enerjisinin ısıl çevrimler yoluyla faydalanılacak enerji türüne dönüştürülmesi, giderek büyüyen enerji açığımızın kapanmasında etkili bir rol oynayabilecektir. Üretilecek enerjinin dışa bağımlı olmaması, yenilenebilir ve temiz olması bu tür enerjiyi ülkemiz açısından cazip kılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Güneş enerjisi potansiyeli; Havuz örtüleri; Yüzme havuzlarında teorik inceleme