Çoklu etmen tabanlı trafik yönetim sistemi - Soysal, Kadriye (My University, 2008)
Trafik, günümüzde kalabalık şehirlerin en önemli problemlerinden biri olmuştur. Ulaşımdaki aksaklıklar zaman, can ve mal kaybına neden olmaktadır. Trafik yaşayan bir sistem olduğu için bu probleme getirilen çözümleri uygulayabilmek zor olmaktadır. Önerilen çözümün, problemin gerçekten çözümü olup olamayacağını görmek için bilgisayar ortamında hazırlanan simülasyonlar kullanılabilir.Etmenler, bir yapa zekâ konusudur. Etmen, uyarlanabilen, öğrenebilen, sosyal olma gibi insani özelliklere sahip bilgisayar yazılımı ya da donanımıdır. Trafik çok sayıda farklı bileşenlerden oluşan karmaşık bir yapıdır. Bunlar taşıtlar (kamyon, araba, ambulans vb.), trafik ışıkları, yayalar olarak sayılabilir. Her birinin hareketi diğerinin karar verme mekanizmasını etkiler. Etmenler, birbirleriyle iletişim kurabilmekte ve ortak karar alarak birbirlerini yönlendirebilmektedirler. Çoklu etmen yapıları kullanılarak gerçekleştirilen çözüm önerisinde akıllı bir kavşak sistemi bulunmaktadır. Önerilen uyarlanabilen trafik yönetimi sayesinde, acil durum araçlarının daha kısa sürede olay mahal'ine ulaşması sağlanacak, trafik kazaları ve sıkışıklık azalacak, trafik akışı hızlanacak, dolayısıyla enerji tüketimi azalacaktır. Tüm bunlar, yolun en verimli şekliyle kullanılması sağlanarak yapılacaktır. Aynı zamanda araçlar arasında haberleşmenin yapılabilmesini sağlayacak bir altyapı elde edilecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: 1Trafik Kavşak Yönetiminde Etmen Kullanım; 2Optimum Sinyalizasyon Periyodunun bulunması