Sonsuz hacimli ekstra uzaydaki zar üzerinde kütleçekimi - Bayraktar, Fatih (My University, 2004)
Sonsuzda düz olan, D>5 uzay zaman içine gömülmüş düz ve sıfır olmayan gerilimli bir 3-zar vardır. Zar dünya hacmi üzerinde, dört boyutlu kütleçekimi elde edilir. Ekstra uzayın değişmez hacmi sonsuzdur. Düz, sonsuz hacimli ekstra uzayda delta fonksiyonu tipindeki zar üzerinde gravitasyonun dört boyutlu rölativistik tansör teorisi elde edilebileceğini gösteririz. Aynı zamanda Ref (Dvali vd., 2000)'deki mekanizma kullanılarak, beşten büyük boyut ele alındığında, delta fonksiyonu tipi zar dünya hacmi üzerinde Einstein kütleçekiminin dört boyutlu yasası elde edilebilir. Bu bulgular, hem klasik yöntemler, hem de gravitonun tansör yapısının kullanıldığı yöntemler ele alınarak ortaya konulur. Sonsuz - hacimli ekstra düz uzayın içine gömülmüş tek bir zar üzerinde kütleçekimin dört boyutlu rölativistik teorisi elde edilir. Eğer ekstra boyutun sayısı iki veya ikiden daha büyükse, delta fonksiyonu tipindeki zar üzerindeki indirgenmiş kütleçekim dört boyutlu rölativistik tansör teorisidir. Sonsuz hacim teorileri, kozmolojik sabit ve hiyerarşi problemine yeni bir bakış açısı getirir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Ekstra boyutlar; Minkowski uzayında zar üzerinde kütle çekimi; Zar üzerinde dört boyutlu kütle çekimi