Oracle veri tabanına dayalı bilgi sistemleri ve sorgulamaları - Günay, Başak (My University, 2003)
Veri tabanı sistemi temel olarak bilgisayarlı kayıt saklama sistemidir. Bu sistemin genel amacı bilgi sağlamak ve ihtiyaç durumunda bilgiye erişmektir. Sistemin kullanıcısına değişik dosyalar üzerinde çeşitli işlemler uygulama yetkisi verilir. Bunlar veri tabanına yeni dosya ekleme, var olan dosyalara yeni bilgi girişi, bilginin güncellenmesi, bilginin silinmesi ve veri tabanından var olan dosyaların silinmesidir. Veri tabanları ve veri tabanı teknolojisi bilgisayar kullanımının artışında büyük öneme sahiptir. Veri tabanları bilgisayarların kullanıldığı alanlarda kritik rollere sahip olacaktır. İlişkisel veri tabanı veri elemanları arasında ilişki gösteren veri kümesi olarak tanımlanır. İlişkili verilerden bir küme inşa etmek için üç anahtara ihtiyaç vardır. Bunlar, veri alanları, veri kayıtlan ve veri tablolarıdır. Veri alanları veri tabanında saklanabilecek en küçük veri elemanını içerir ve her bir alan sadece bir veri elemanını içerir. Veri kayıtlan ilişkili veri alanlarının kümesidir. Tek bir veri kaydı belirtilmiş veri alanının sadece bir kopyasını içerir. Veri alanlarını ve veri kayıtlarını birleştirerek ilişkisel veri tabanlarının en önemli ve ortak olan elemanı yaratılmış olur. Bunlar veri tablolarıdır. Bu eleman çoklu veri kayıtlarını içerir ve her bir kayıt çoklu veri alanı içerir. Bir veri tabanı yönetim sistemi kullanıcıların veri tabanına erişim ihtiyaçlarını karşılayan yazılımdır. Verinin kullanıcının istediği şekilde saklanmasını, değiştirilmesini ve düzeltilmesini kontrol eder. Veri tabanı yönetim sistemi kaydedilmiş veri tabanını ve veri tabanının kullanıcıları arasındaki bir ara yüzdür. Bir veri tabanı yönetim sistemi kullanıcılarının veriye erişebilmesi için sorgulama diline ihtiyaç duyar. Yapısal sorgulama dili SQL çoğu veri tabanı sistemlerinde kullanılan en yaygın sorgulama dilidir. SQL İngilizce benzeri bir dildir. Select, insert, delete, update ve create gibi komutları kullanır. SQL yordamsal bir dil değildir. İhtiyaç duyulan bilginin nasıl elde edileceği değil, bilginin kendisi belirlenir. SQL eş zamanda tek bir kayıttan ziyade kayıtlar kümesi ile işlem görür. Kayıtlar kümesinin en genel şekli tablodur. SQL çeşitli işler için komutlar sağlar. Bunlar veriyi sorgulama, yerleştirme, güncelleme, tabloda bulunan satırların silinmesi, veri tabanı nesnelerinin düzeltilmesi ve silinmesi, veri tabanı ve veri tabanı nesnelerinin erişiminin kontrol edilmesidir. Sistem analizinin amacı sistemin fonksiyonlarının yürütülebilmesi için ne yapılması gerektiğini araştırmaktır. Bu, sistemin fonksiyonlarının, mantıklı bileşenlerine ayrılmasını ve işlemin mantıksal modelinin üretilmesini ve bunları gerçekleştirmek için gerekli veri akışlarının içerir. Mantıksal model, veri akış diyagramları ile işlemin parçalanmasının çeşitli aşamalarında örneklerle açıklanır. Algoritmalar yapısal dil, karar tabloları ve mantık akış diyagramları gibi yapısal işlem özelleştirme teknikleri ile ortaya çıkarılır. Analizin amacı bir sistemin anahtar elemanlarını anlaşılır bir biçimde özetleme ve modellemedir. Veri analizi, etkili veri tabanının tasannu için uygun olan organizasyonunun örnek veri modelinin geliştirilmesi ile ilgilidir. Veri analizinin önemi şu bilgiler ile artmıştır, bir bütün oluşturulan veri tabanlarının kullanımın artması ile, bir organizasyonda verinin girdi/çıktı ürünü olarak değil kaynak olarak davranışı, zamanla birlikte işlem gördüğü halde organizasyon tarafından tutulan verinin yapısının onayı göreceli olarak sabittir. Veri modellemesi özellikle organizasyonel ihtiyaçlardan veri deposu için yapı oluşturmayı amaçlar. Bu, organizasyonun ilişkilerinin ve temel tablolarının belirlenmesi ile elde edilir. Nitelikler belirlenir ve normalizasyonu tamamlanmış tablolar kümesi oluşur ve tablonun modeli tasarlanır. Bunun elverişliliği hizmet vereceği işlemlerin veri ihtiyaçlarına karşı test edilmesi ile elde edilir. Bu fonksiyonel işlem sırasında veri erişimini ve sıra ve seçim kriterleri ile belirleyen tablo modellerinin inşaasına öncülük eder. Tablo ilişkisel modeli ve onun ilgili tablo nitelikleri bilgisi mantıksal veri tabanı modelinin temelidir. Bilgisayar sistemlerinin keşfine bağlı olarak ve yaygınlaştırılmış bilgisayar ağlan ile tanıştıktan sonra güvenlik alanlarının genişlemesi zorunlu olmuştur. Çok kullanıcılı ortamlarda aynı bilgisayar kaynaklarını paylaşan birçok kullanıcı programlarının bir arada bulunması, bazı bilgilerin sızmasına neden olmuştur. Kriptografi, uygunsuz erişimlerin mümkün olduğu bilgileri korumada ve diğer koruyucu önlemlerin etkisiz olduğu durumlarda kullanılır. Ayrıca iletişim kanallarını korumada ve fiziksel veri tabanlarında uygulanabilir. Kriptografinin kullanımında ilkel işlem şifrelemedir. Şifreleme, mesajlar üzerinde işleyen özel bir hesaplamadır. Mesajları ilgili alıcı dışındaki kişilere anlamsızmış gibi ifade etmek için çevirmeye yarar. Mesajlar üzerinde etkili olan dönüşüm o kadar karışıktır ki ilgili olmayan kişinin işlemi geri alması anlamsızdır. Neredeyse istisnasız bütün modern kriptosistemleri güvenli iletişimin temeli olarak şifreleme dönüşümlerinin tersine döndürülmesinin zorluğu üzerine kurulmuştur. Kriptografi, güvenli iletişim sağlayan veya kriptoanalize karşı koyan sistemlerin tasannu ve analizi ile ilgilenir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Oracle; Visual Basic; Kriptografi