Tarihi kent dokularında koruma sorunu ve Edirne eski kent merkezi örneği - Özyurt, B. Önder (My University, 1996)
Bu çalışma şehircilik ve planlama alanında sürekli, önemli bir girdi olarak karşılaşılan tarihi dokuların korunması sorununa yöneliktir. Çalışmada örnek alan olarak, Osmanlı İmparatorluğu'na 1368-1453 yılları arasında başkentlik yapmış olan ve o dönemde önemli bir merkez olmuş Edirne kenti, özel çalışma alanı olarak ise tarihi kent merkezi seçilmiştir. Çalışmada tarihi dokuların korunması sorununa Edirne kenti özelinde ve bugünkü koruma anlayışı çerçevesinden yaklaşılmaktadır. Bu nedenle çalışmanın Birinci Bölümünde dünya ve ülke genelinde koruma anlayışının gelişim süreci ve bu süreçte ülke ve dünya ölçeğinde farklılaşmalar incelenmiş, sonuçta günümüz koruma anlayışı dönemine gelinmiştir. İkinci Bölümde tarihte Edirne kentine etkisi olmuş önemli medeniyetlerin, kentin o uygarlık içindeki sosyo-ekonomik konumuna, kent makroformuna ve özel alan olarak seçilen kent merkez dokusuna etkileri incelenmiş ve sistematik bir şekilde anlatılmıştır. Bu anlatım, şemalar grafikler ve fotoğraflarla güçlendirilmiştir. Üçüncü bölümde kent tarihi dokularının bugün içinde bulunduğu durumun nedenleri, kentte belirgin etkiler bıraktığı saptanan tarih aralıklarında incelenmiştir. Bu incelemede ülke ve dünya genelindeki koruma anlayışı ve diğer bazı nedenlerin tarihi kent dokularını, özelde de Edirne ve Edirne kent merkezi dokusunu nasıl etkilediği araştırılmış ve etkiler şemalar, grafikler ve fotoğraflarla kanıtlanmıştır. Her bölümün sonunda bölümde işlenen konu ile ilgili sonuçlara değinilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Eski kent dokularını koruma; Edirne eski kent merkezi