Magnezyum temelli sodyum borhidrür üretimi ve üretimi etkileyen parametrelerin incelenmesi - Eslek, Erkam Murat (My University, 2006)
Günümüzde birincil enerji kaynağı olarak bilinen fosil yakıtların giderek azalmakta ve dünya enerji talebinin büyük bir kısmının bu yakıtlar tarafından karşılanmakta olduğu bilinmektedir. Azalan enerji kaynakları, çevre kirliliği, elektrik enerjisinin depolanamaması gibi sebepler birincil enerji kaynaklarında sistemli bir değişim meydana getirmiş ve hidrojenin giderek önem kazanmaya başlamasına neden olmuştur. Evrende bulunan en yaygın element olan hidrojen, aynı zamanda tüm yakıtlar arasında birim ağırlık basına en yüksek enerji içeriğine de sahiptir. Hidrojen doğal bir yakıt olmayıp, birincil enerji kaynaklarıyla fosil yakıtlar, biokütle ve özellikle su gibi hammaddelerden üretilebilir. Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri de şüphesiz depolanabilir olmasıdır. Hidrojen gaz veya sıvı olarak saf halde tanklarda depolanabileceği gibi, karbon nanotüplerde fiziksel olarak veya hidrür seklinde kimyasal olarak depolanabilmektedir. Bor içeren kompleks hidrürler sıvı koşullarda kullanılması nedeni ile de önem taşımaktadır. Bor esaslı sistemler sodyumborhidrürü, diğer hidrojen tasıma yöntemleri arasında çok daha fazla avantajı olduğundan esas almaktadır. Bu çalışmada, magnezyum yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta hidrojen ortamında magnezyum hidrür üretimi gerçekleştirilmiş ayrıca, magnezyum hidrür, susuz boraks ve sodyum karbonatın reaksiyona sokularak yüksek sıcaklık ve yüksek hidrojen atmosferi altında sodyum borhidrürün elde edilmesi olmak üzere iki adımda üretim gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Bor; Sodyum borhidrür; Magnezyum; Hidrojen enerjisi; Bor bileşikleri