Paralel bağlı ve paralel soğutmalı soğutucu kabinlerin irdelenmesi - İstif, Oğuz (My University, 2009)
İnsanoğlu var oluşundan günümüze kadar devamlı tüketim halinde olmuştur. Zaman geçtikçe teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanoğlunun ihtiyaçları artış göstermiş ve buna bağlı olarak tüketim de artmıştır. Bu artış mevcut enerji kaynaklarının azalmasına neden olmuştur. Enerji kaynaklarının azalması ve buna bağlı olarak enerji tüketim maliyetlerinin artışı bilimsel ve teknolojik alanda enerji verimliliğinin önemini ön plana çıkarmıştır. Enerji verimliliğinin ön plana çıkması ile birlikte rakip firmalar arasında var olma çalışmaları hız kazanmıştır. Firmalar çalışma alanlarında ön plana çıkabilmek için üretim aşamasında düşük enerji tüketim değerlerini elde etmeye yönelik projeler geliştirmişlerdir. Bu projeler sonucunda enerji verimliliğinin söz konusu olduğu sistemlerde yenilikçi fikirlerin, uygulamaların ve optimizasyonların geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Evlerde kullanılan buzdolapları bu açıdan incelendiğinde enerji verimliliğinin arttırılması için buzdolabını oluşturan komponentlerin etkinliklerinin artırılması ve optimize edilmesi gerektiği bilinmektedir. Bu çalışma içerisinde, buhar sıkıştırmalı çevrim ile çalışan ve iki ayrı kabinin birbirine paralel olarak bağlanarak soğutmanın paralel yapıldığı sistemde yer alan temel komponentlerin performanslarının değişimi ile farklılaşan çalışma noktalarının sistem enerji tüketimi üzerine olan etkilerini tespit etmeyi yöneliktir. Deneysel incelemeler yardımı ile farklı kompresör devirlerinin ve farklı valf açıklık oranlarının soğutma sistemi üzerine olan etkisi belirlenmiştir. Sistem enerji tüketim üzerinde etkisi olan değişkenler Buckingham teoremi kullanılarak boyutsuzlaştırılmıştır. Elde edilen boyutsuz değişkenler ile sistem enerji tüketimi arasındaki ilişkinin genelleştirilebilmesi amacıyla, doğrusal en küçük kareler regresyon algoritması kullanılarak model oluşturulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Enerji tüketimi; Kompresör; Regresyon analizi; Farklı kompresör devri; Farklı valf açıklık oranı; Deneysel çalışma; Regresyon analizi