Isıtılan kabinlerde sıcak hava tahliye sistemlerinin modellenmesi - Özpedal, Hüsnü (My University, 2009)
Enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması üzerine günümüzde yoğun bir şekilde çalışılmaktadır. Gittikçe azalan enerji kaynaklarının bunda rolü büyüktür. Firmalar, daha verimli cihaz üretimini hedeflerken, konfor ve güvenlik gibi konular üzerinde de çalışmalarını devam ettirmektedirler. Bu çalışmanın amacı ısıtılan bir kabinden sıcak havanın uzaklaştırılması amacıyla kullanılan tahliye sistemlerinin incelenmesidir. Tahliye sistemlerinin kullanılmasının başlıca amacı kabinin ısıtma sistemine ait elektronik komponentlerin soğutulması ve kabinin yerleştirildiği mobilya duvarlarının kabin dış duvarlarının ısınması sonucu zarar görmesini engellemektir. Yapılan patent araştırması sonucunda tahliye sistemleri, ısıtılan kabinden sıcak havanın emilme yöntemine göre aktarma kanallı tahliye sistemi, doğrudan emişli tahliye sistemi ve basınç farkı ile emiş yapan tahliye sistemi olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. İlk aşamada aktarma kanallı tahliye sistemine ait sayısal model oluşturulmuş ve hesaplamalı akışkanlar dinamiği yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Aynı tip havalandırma sistemine sahip bir pişirici cihazda sayısal modelin validasyonu için deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Validasyon deneyleri, sayısal modelin alternatif tahliye sistemlerinin karşılaştırılmasına uygun olduğunu göstermiştir. Validasyon deneylerinden sonra, patent araştırması sırasında belirlenen iki adet alternatif tahliye sistemine ait sayısal modeller oluşturulmuştur. Bu modeller hesaplamalı akışkanlar dinamiği yazılımı yardımıyla analiz edilmiştir. Analiz çıktıları herbir sistem için ayrı ayrı irdelendikten sonra, sistemler birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Isıtılan kabin; Tahliye sistemi; Hava emiş yöntemi