Döner tip ısı değiştiricilerin ekonomikliğinin araştırılması - Kürekçi, Nuri Alpay (My University, 1999)
Döner tip ısı değiştiriciler, yüksek etkinlik değeri ile, en ekonomik ve kendini en kısa sürede amorti eden ısı değiştiricilerdir. Yüksek kapasiteli uygulamalarda, ilk yatırımı bile ekonomik olabilmektedir. Çalışmamda döner tip ısı değiştiriciler, avantaj lan, dezavantajları, konstrüksiyonu, kullanılan otomatik kontrol sistemleri açısından incelenmiştir. Bu konuda yapılan önceki çalışmalar ve döner tip ısı değiştiricinin etkinlik değerini gösteren deneysel sonuçlara değinilmiştir. Ayrıca bir hastane binası için düşünülen klima santrafinede, döner tip ısı değiştirici kullanılması halinde, ısı ve soğu geri kazanım miktarları ay bazında çıkarılmış, elde edilen parasal tasarruf değeri ile, ilk yatırım değerleri karşılaştırılarak, bu sistemin kendini amorti etme süresi hesaplanmıştır. Bu sistemin kullanılması ile elde edilecek kar miktarları hesaplanarak, sistemin ekonomik olduğu gösterilmiştir. Sonuçta bir döner tip ısı değiştirici sistem örneği verilmiş ve bu sistemin kullanılması tavsiye edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Enerji geri kazanım sistemlerinin kullanım amaçları; Endüstriyel uygulamada enerji geri kazanım sistemlerinin sınıflandırılması; Havadan havaya enerji geri kazanım sistemlerinin uygulama alanları; Döner tipi ısı değiştiriciler