ATRP metoduyla sentezlenmiş poli (ter-butil akrilat-b-metil metakrilat) kopolimerinin ikinci dereceden termal geçişlerinin ve termodinamik etkileşim parametrelerinin ters gaz kromatografi metodu ile belirlenmesi - Aydın, Sevda (My University, 2005)
Bu çalışmada atom transfer radikal polimerizasyonu yoluyla sentez edilmiş olan poli (ter-butilakrilat - b-metil metakrilat)'ın benzen, toluen, butil asetat, izobutil asetat, izoamil asetat vetetrahidrofuran ile etkileşimleri 40-170 0C aralığında, etil benzen, propil benzen, izopropilbenzen, klor benzen, oktan, nonan, dekan, metil asetat, etil asetat, propil asetat ve dioksan ileetkileşimleri 140-170 0C aralığında ters gaz kromatografisi tekniği ile incelendi. Deneysel olarak elde edilen spesifik alıkonma hacimleri kullanılarak bu çözücünün poli (ter-butil akrilat- b-metil metakrilat) için alıkonma diyagramları çizildi. Alıkonma diyagramlarından poli( ter-butil akrilat - b-metil metakrilat )'ın camsı geçiş sıcaklıkları belirlendi. Alıkonma diyagramlarından elde edilen camsı geçiş sıcaklıkları diferansiyel taramalı kalorimetri`den elde edilen camsı geçiş sıcaklığı ile karşılaştırıldı. Sonsuz seyreltiklikteki ağırlık kesri aktivite katsayıları, Flory-Huggins Teorisi polimer-çözücü etkileşim parametreleri, Ï 12 , Hal Denklemi Teorisi polimer-çözücü etkileşimâ parametreleri, Ï 12 , etkin değişim enerji parametreleri, X 12 , kısmi molar sorpsiyon ısısı Î H S ,â çözücünün sonsuz seyreltiklikteki kısmi molar çözünme ısısı, Î H 1â , molar buharlaşma ısısı, Î H V , hesaplandı ve polimerin çözünürlük parametresi, Î´ 2 , belirlendi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Poli (ter-butil akrilat - b-metil metakrilat); Atom transfer radikal polimerizasyonu; Ters gaz kromatografisi; Camsı geçiş sıcaklığı; Çözünürlük parametreleri; Polimer-çözücü etkileşim parametreleri