İstanbul'daki darülhadis ve darülkurra yapılarının mimari değerlendirme ve koruma sorunları - Çankaya, Işıl (My University, 2003)
Darülhadis ve darülkurra yapıları üzerine bir araştırmayı kapsayan bu çalışma, giriş bölümü dışında 6 ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, konunun amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmaktadır. İkinci bölümde, darülkurralanm tanımı yapılmış, bir eğitim kurumu olarak yapılan incelenmiştir. îlk darülkurralardan Osmanlı darülkurralarına uzanan süreçte mimari gelişimleri ele alınmış, mekansal ve yapısal özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, darülhadislerin tanımı yapılmış, bir eğitim kurumu olarak yapıları incelenmiştir. İlk darülhadislerden Osmanlı darülhadislerine uzanan süreçte mimari gelişimleri ele alınmış, mekansal ve yapısal özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, Valide Kethüdası Mehmet Efendi Darülhadisi ve yakın çevresi tanıtılmaya çalışılmıştır. Karaköy çevresi tanıtılırken bölgenin topografik durumu, tarihsel gelişimi ve fiziksel olarak nasıl biçimlendiği ele alınmıştır. Valide Kethüdası Mehmet Efendi Darülhadisi 'nin yapım tarihi, yaptıranı incelendikten sonra mekansal, yapısal, cephe özellikleri ele alınmıştır. Bu amaçla, darülhadisin rölöve, restitüsyon projeleri hazırlanmıştır. Beşinci bölümde, darülhadisdeki fonksiyonel, strüktürel ve malzemeye yönelik hasarlar belirlenmiş ve bu hasarları oluşturan nedenler aktarılmıştır. Darülhadisde bu hasarlara karşı yapılacak müdahaleler belirlenerek, restorasyon projesi hazırlanmıştır. Altıncı bölümde, koruma önerileri geliştirilerek, darülhadise verilecek işlev ve bu işlevin gerektirdiği donanım belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma yedinci bölümle, darülkurra ve darülhadislerin mimari değerlendirilmesi yapılarak ve koruma sorunlarına değinilerek sonuçlanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Darülkurralar; Darülhadisler; Valide Kethüdası Mehmet Efendi Darülhadisi; Koruma sorunlar; Koruma önerileri