Şanlıurfa Elisekiz meydanı mimari değerlendirmesi ve Abacılar Evi restorasyon önerisi - Yüzgül, Seydi (My University, 2011)
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa İli tarihsel ve mimari verileri 12.000 yıllık bir geçmişe uzanan, farklı etnik ve dinsel grupların kültür çeşitliliğine sahip bir yerleşimdir. Bu kültür çeşitliliği sonucunda, çeşitli dönemlere ilişkin taşınır-taşınmaz birçok farklı kültür varlıklarını barındırmıştır. Kent merkezinde yer alan Ellisekiz Meydanı ile meydanda yer alan Abacılar Evi de bu kültür varlıkları arasındadır. Bu çalışmada Ellisekiz Meydanı'nın mimari özelliklerinin değerlendirilmesine ve söz konusu tarihi çevrenin sorunlarının tespit edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesine çalışılmıştır. Ayrıca meydanda yer alan Abacılar Evi'nin günümüzdeki hali ile özgün durumu ve restorasyon imkânlarının incelenmesi ile Ellisekiz Meydanı ile birlikte değerlendirilerek, fiziksel ve işlevsel bağlamda sürdürülebilir, bütünleşik korumanın sağlanmasına yönelik önerilerin geliştirildiği, bir tez çalışması yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Şanlıurfa; Ellisekiz Meydanı; Abacılar Evi; Restorasyon