Stratejik yönetim anlayışının kümelenmelerde uygulanabilirliği: OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) modeli - Tolu, Birca (My University, 2020)
Savunma sanayi alanında küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ)’ler, savunma sanayiinin gelişmesinde ve inovasyonunda hayati önem taşırlar. Kümelenme; KOBİ’lerin, daha fazla kaynağa sahip olan büyük ölçekli şirketler karşısındaki rekabet güçlerini artırmalarına olanak sağlar. Türkiye’de ilk savunma sanayi kümelenmesi olan OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA), gelecek vadeden KOBİ’leriyle birlikte, ulusal ve küresel anlamda savunma sanayi kümelenmelerinin başarılı bir örneğidir. 2008 yılından beri OSSA, sürekli gelişmeye devam ederek sektörde önemli bir başarı göstermesine rağmen, dünya savunma sanayindeki küresel rekabet gücünü artırabilmesi için daha fazla ar-ge ve inovasyon çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı KOBİ’lerde ve kümelenmelerde stratejik yönetim modelinin uygulanma düzeyini ve stratejik yönetim sürecinin ne şekilde işlediğini ortaya koyabilmektir. Bu çalışmada, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi OSSA’ nın mevcut durumu stratejik yönetim anlayışı açısından değerlendirilerek, OSSA’nın ve Türkiye’deki diğer savunma kümelenmelerinin, dünya savunma endüstrisinde rekabet gücünü koruyabilmeleri ve artırabilmeleri için çözüm önerileri tartışılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Stratejik yönetim; Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA); Savunma sanayiinde KOBİ’ler