Yüksek çözünürlük gösteren 3,4-dimetoksitiyofenol sübstitüe ftalosiyaninlerin sentezi, fotofiziksel ve fotokimyasal çalışmaları - Öztürk, Cansu (My University, 2011)
Porfirinler gibi tetrapirol türevi olan ftalosiyaninler, genellikle ftalonitril, ftalik anhidrit, ftalimit veya bunların substitüsyon ürünleri ile metal tuzları arasındaki reaksiyonlardan elde edilirler. Ftalosiyaninlerin (Pc) orijinal adı Yunancadaki mineral yağı anlamındaki naphtha ve koyu mavi anlamındaki cyanine kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.Tamamen sentetik maddeler olan ftalosiyaninlerin boyar madde ve pigment olarak kullanılmasının yanında optik veri depolama, gaz sensör, kataliz, sıvı kristal ve fotoalgılayıcı olarak pek çok alanda uygulaması mevcuttur.Yüksek lisans tez konusu olan bu çalışmada, ilk aşamada çözünebilen yeni ftalonitril ve bu ftalonitrilin çözünebilen metal tuzları olarak metalsiz, çinko, okso-titanyum(IV) ve nikel ftalosiyanin türevleri sentezlenmiştir. Bu yeni bileşiklerin karakterizasyonu FT-IR, 1H-NMR, elektronik spektroskopi ve kütle spektroskopisi ile yapılmıştır. Genel eğilim olarak bu bileşiklerin DMSO da floresans yaşam süreleri, fotodegredasyon ve singlet oksijen kuantum verimleri tanımlandı. Ayrıca okso-titanyum(IV) ve çinko ftalosiyaninler için metalin fotofiziksel ve fotokimyasal etkisi ile PDT özellikleri rapor edildi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Ftalosiyaninler; Çözünebilen yeni ftalonitril; Okso-titanyum(IV) ve çinko ftalosiyaninler