Plastik ekstrüzyonda kalibrasyon ve soğutma olaylarının incelenmesi - Alpan, Berna (My University, 2000)
Günümüzde geniş bir uygulama alam bulan plastik ekstrüzyonu, plastiklerin şekilendirilmesinde önemli avantajlar sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde kullanılan ekstrüderler, birçok işlemi birarada yapan ve işlemi, diğer işlemlere göre ekonomik kılan birer makinalardır. Bu nedenle, çalışmada ekstrüzyon yöntemi, ekstrüderler ve hatları, özellikle kalibrasyon üzerinde durulmuştur. Ekstrüzyon işlemi, plastik bir malzemenin akıcı bir hale getirilerek belirli bir şekil vermek amacıyla şekilli bir kalıptan ( matristen ) basmç yardımıyla geçirilmesi işlemidir. Çalışmanın birinci ve üçüncü bölümünde plastik ekstrüzyon esası ve ekstrüderler incelenmiştir. Vida çeşitleri ve dizaynları ve ekstrüder kafaları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde plastik malzemeler, ekstrüzyon malzemeleri ve ekstrüzyonda malzeme akışı işlenmiştir. Plastik ekstrüzyonda elde edilen mamul veya yan mamullerin şekil, boyut ve yüzey kalitesini sağlayan ve soğutulmasında etkin rol oynayan kalibrasyon dördüncü bölümde etraflıca işlenmiştir. Ayrıca soğutma ve kalibrasyonda karşılaşılan sorunlar üzerinde durulmuştur. Son bölümde, ekstrüzyon işlemi ve kalibrasyonlar tartışılarak sonuca ulaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Plastik malzemeler; Ekstrüderler kalibrasyon işleminin amacı