2024 Alüminyum alaşımında RRA işleminin GKÇ direncine etkilerinin araştırılması - Yetiştiren, Hülya (My University, 1993)
Bu çalışmada 2024 alüminyum alaşımında ısıl işlemin mekanik özellikler ve gerilmeli korozyon çatlaması direncine etkisi incelenmiş, ayrıca 7075 alüminyum alaşımları için geliştirilen retregrasyon ve yeniden yaşlandırma ısıl işleminin 2024 alaşımına uygulanabilirliği ve etkileri araştırılmıştır. 2024 alüminyum alaşımına yüksek mukavemetin yanı sıra, yüksek korozyon çatlaması direnci de sağlayan ısıl işlem şartlarının optimizasyonu amaçlanmıştır. Retregrasyon işlemindeki ısıl işlem şartlan ile mekanik ve gerilmeli korozyon çatlaması direncindeki değişimleri incelemek için sertlik ölçümleri ve gerilmeli korozyon deneyleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu ısıl işlem sıcaklığı ve süresinin uygun seçilmesi ile retregrasyon ve yeniden yaşlandırma ısıl işleminin 2024 alüminyum alaşımına da uygulanabileceği görülmüştür.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Gerilmeli Korozyon çatlaması; Alüminyum alaşımlarının yapı ve özellikleri; Gerilmeli korozyon çatlaması-kırılma mekaniği; Alüminyum alaşımlarında gerilmeli korozyon çatlamasını etkileyen parametreler