Değişen sokak cepheleri üzerine bir araştırma (Talimhane örneği) - Emir, Selin (My University, 2008)
Bu tezde anahtar kelimeler olarak "kentsel mekân", "sokak", "cephe" ve "tarihi kent parçasında turizm amaçlı işlev değişimi" kavramları kullanılmıştır. Bu anahtar kelimeler kavramsal ve kuramsal açıdan tanımlanmıştır. Kavramsal ve kuramsal temeli mekânsal sisteme oturtabilmek, örneklemek adına Talimhane çalışma alanı olarak seçilmiştir.Talimhane fiziksel biçimi ile çevresinden ayırt edilir bir dokuya sahiptir. Cumhuriyetin erken dönemlerindeki yapılanmaları ile önemli yapı mirasını (Art Deco ve erken cumhuriyet dönemi) barındırmaktadır. Talimhane'nin örnek alanı olarak seçilmesinin nedeni, tarihsel süreç, yapı yüzündeki farklılıklar ve fonksiyon değişimi açısından zenginlik taşıması ve turizm alanı olmasıdır.Bu tezde kentsel mekân, sokak ve cephe konularında yayımlanmış yerli ve yabancı birçok kaynak taranarak hazırlanan ve kavramsal, kuramsal çerçevede ele alınan çalışma ile turizm amaçlı dönüşen, yapı mirası olan mekânların korunmasına ve devamına izin verecek yaklaşımlara bilgi üretmek amaçlanmıştır.Talimhane tarihi kent parçasında, yapı yüzündeki değişimler kent parçası ve sokak, bina, bina cephesi ölçeklerinde incelenmiştir ve her bir ölçek, algısal, biçimsel, işlevsel veriler literatürü ile çalışılmıştır.Tezin giriş bölümünde problemin tanımı yapılmış, tezin önemi, amacı ve içeriği belirtilmiştir. İkinci bölümde cephe değişiminin etkisi açısından kentsel mekânı çözümleme konusunda kavramlar ve kuramlar irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, ikinci bölümde irdelenen kuramlar ve kavramlarla temellenen Talimhane'de sokak cephelerini etkileyen verilerin incelendiği alan çalışması yer almaktadır. Sonuç bölümünde, Talimhane'deki analizler, sokak cephelerindeki değişimlerin kent ölçeğinden yapı ölçeğine kadar tüm verilerden etkilendiğini göstermiştir.Talimhane'deki cephelerin özgün olması ve yeni yapıların da tarihi yapılarla benzer özellikler taşıması, Talimhane'ye gelen turist için bölgenin çekici ve cazip olması açısından önem taşımaktadır. Talimhane gibi tarihi kent parçasında uygulanacak turizm modellerinde, uygulandığı yerin özgün niteliğini koruyarak, bu tezde ortaya koyulan verileri de dikkate alarak, bina bazında değil, kentsel ölçekte detaylı mimari araştırmalar yaparak çözümlere gidilmelidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Kentsel mekân; Sokak; Cephe; Tarihi kent parçasında turizm amaçlı işlev değişimi