Kadırga Helvacıbaşı Mescidi (İskender Ağa Mescidi) - Ekşi, Havva (My University, 1996)
" Kadırga Helvacıbaşı Mescidi " isimli tezin birinci bölümünde, islam Mimarisinde camii ve mescit kavramları ele alınmıştır. ikinci bölümde kaynaklardan tespit edilen lö.yy İstanbul mescitleri günümüzde mevcut olmayan, mevcut olan ve harap başlıkları altında incelenerek liste oluşturulmuştur. Günümüzde mevcut olan mescitlerden 43 tanesi yerinde tespit edilmiştir. Bunlardan özgünlüğüne fazla kaybetmeyen 15 mescit incelenmiş ve katalog oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde ise tez konusunu oluşturan Helvacıbaşı Mescidi ana mekan, son cemaat yeri ve minare başlıkları altında ele alınarak , mimari, taşıyıcı sistem, yapım tekniği, ve malzeme açısından incelenerek, hatıl olarak kullanılan ahşap malzeme analizleri yapılmış, çizim ve fotoğraflarla desteklenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, söz konusu yapı,yukarıda belirtilen başlıkları altında, yapı öğeleri ve malzeme açısından mevcut durumu anlatılmaya çalışılmıştır. Beşinci bölümde ise mevcut yapıdan ve eş dönemli mescitlerden elde ettiğimiz veriler doğrultusunda restitüsyon proje önerisi hazırlanmıştır. Altıncı bölümde ise çevre analizi yapılmış ve söz konusu mescide ilişkin restorasyon önerisi olarak arşiv kütüphanesi işlevi seçilerek projelendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: 16 yy İstanbul mescitleri; Helvacıbaşı Mescidi; İskender Ağa Mescidi