Ortopedik metalik implant Co-Cr-Mo alaşımının korozyon davranışının elektrokimyasal yöntemle incelenmesi - Özçelik, Fatma (My University, 1997)
Günümüzde insan vücudunda meydana gelen sakatlanmaların ve fonksiyonunu kaybeden organlarının yerine implant malzemelerin kullanımı artmaktadır. Bu nedenle kullanılacağı yere uygun fiziksel özelliklere ve kimyasal dayanıma sahip malzeme arayışları içine girilmiştir. Korozyon olayı implant malzemelerin mekanik dayanımlarını düşürmesinin yanı sıra korozyon ürünleri, malzemeyle temasta bulunan dokulara yayılmakta ve vücut taralından dışarı atılamamaktadır. Bu ürünler insan sağlığını tehlikeye sokabildiği için korozyon dayanımı yüksek malzeme arayışı içine girilmiştir. Bu çalışmada metalik implant kalitesinde ASTM F75 standardına göre dökülmüş Co-Cr-Mo alaşımın korozyon potansiyeli atmosfere açık Hank çözeltisinde 6 mV/dak tarama hızı ile ölçülmüştür. Vücutta meydana gelen enfeksiyonlar sonucu pH değeri değişmekte olduğundan deneyler pH: 4-7-9'da gerçekleştirilmiştir. Oyulma potansiyelleri, bazik ortama doğru fazla olmamakla beraber az bir artış göstermiştir. Co-Cr-Mo alaşum tane sının korozyonuna uğramakla beraber 316L östenitik paslanmaz çelikten daha yüksek korozyon direncine sahiptir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: İmplant malzemeler; Korozyon