Atık ısı kaynaklı NH3-H2O akışkanlı absorbsiyonlu soğutma sisteminin termodinamik analizi - Küçük, Fatma (My University, 2016)
Bu tez çalışmasında, endüstriyel tesislerde baca gazından çıkan atık ısının sahip olduğu ısı enerjisi geri kazanılarak, amonyak su akışkan çiftli bir absorbsiyonlu soğutma sisteminde kullanılmıştır. Bu işlemde ilk olarak, endüstriyel bir bacadan atılan ısı enerji potansiyeli ortalama değerler alınarak hesaplanmıştır. Bu ısı enerjisi absorbsiyonlu sistemin jeneratöründe kullanılarak, tesisin bir kısmının soğutulması için elde edilebilecek soğutma yükü ve sistem etkinlik katsayısı, COP hesaplanmıştır. Bu absorbsiyonlu soğutma sisteminde çalışma akışkanı olarak amonyak-su eriyiği kullanılmıştır. Amonyak su eriyiğinin termodinamik özelliklerinin belirlenmesi için literatürde kullanılan matematiksel denklemler verilmiştir. Amonyak- su çözeltisinin sıcaklık ve konsantrasyon aralıklarına göre entalpi ve entropi değerleri bir mühendislik programı kullanılarak bulunmuştur. Çalışma sonunda absorbsiyonlu soğutma sisteminin termodinamik büyüklüklerinin sistem performansına etkileri incelenmiştir. Sistem elemanlarının sıcaklık ve basınçları değiştirilerek sistemin etkinlik katsayısı, COP belirlenmiştir. Genelde tek etkili absorbsiyon soğutma sistemlerinde olduğu gibi COP değeri 1 ’in altındadır. Ek bir enerji kaynağı kullanılmadan, sadece baca atık ısısıyla sistem COP değeri ve termodinamik büyüklüklerinin nasıl olacağı teorik olarak incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Amonyak su soğurmalı absorbsiyonlu soğutma; Atık ısı kullanımı; Soğurmalı soğutma sistemleri; Termodinamik analiz