Yenilenebilir güç üretiminin elektrik üretim sektörüne ve enerji maliyetlerine etkilerinin analizi - Arslanoğlu, Gülnur (My University, 2011)
Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenlerden başlıcası özel sektörün göstermiş olduğu ilgi ve uygulama fiyat politikalarıdır. Ancak özellikle rüzgâr enerjisine olan yoğun talebin mevcut enerji üretim yapısı nasıl etkilediği ve uygulama fiyat politikası ile kurulması gereken maksimum yenilenebilir enerji kapasitesinin arasındaki ilişkinin sağlıklı bir piyasa için belirlenmesi gerekir. Özellikle güvenilirliği doğal olan rüzgâr santrallerinin üretim içindeki payının artması mevcut fosil yakıtlı santrallerin bunların yedeği gibi davranmasına sebep oluşturabilir. Bu ise fosil yakıtlar maliyetini arttıracaktır. Hem start - up sayısının ve buna bağlı enerji kayıplarının artması hem de yük faktörünün düşmesi bunun başlıca nedenlerindendir. Bu çalışmada mevcut enerji üretim sektörüne rüzgâr enerji santrallerinin elektrik üretim maliyetleri ve kurulu güç kapasitesi, güvenilirlik oranı gibi faktörlerin diğer santrallerin üretim maliyetlerine ilişkileri analiz edilecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Enerji ve enerji kaynakları; Yenilenebilir enerji kaynakları; Hidrolik; Jeotermal; Biyokütle; Rüzgar enerjisi; Yenilenebilir enerji teşvik mekanizmaları; Rüzgar enerjisi santral yatırım maliyetleri