Faaliyet tabanlı maliyetlendirme ve otomotiv sektöründe bir uygulaması - Sevinç, Özgür (My University, 2007)
Bu çalısmada artan genel giderlerin incelenmesi ve süreç faaliyetlerinin ölçülmesi veiyilestirilmesi ele alınmaktadır. Firmalar, geleneksel olarak maliyet kontrol faaliyetlerinigerçeklestirirken, ürünlere genel giderleri direk isçilik veya yüzdeye göre yüklemektedir.Daha fazla direk isçilik uygulanan ürünler, gerçek genel gider kullanımlarına bakılmaksızın,genel giderden daha fazla pay almaktadır. Tüm ürünlerin genel gideri aynı oranda kullanıldıgıvarsayılmaktadır. Bu varsayım, maliyetlerin önemli kısmı direkt isçilik ve malzemegiderlerinden olustugu ve ürün çesitliliginin az oldugu isletmeler için dogrudur.Son yıllardaki, endüstriyel otomasyon, esnek üretimin çıkısı ve ürün çesitligin artması genelgiderlerin, direkt giderlere oranını artırdı. Üretim isletmelerde artan müsteri hizmeti kavramıda genel giderleri artırdı. Teknolojik yatırımların artması, direk isçilik ihtiyacı azaltırken,genel giderini artırmaktadır. Esnek takımların kurulması ile direkt ve endirekt isçilikarasındaki farkı ortadan kaldırmaktadır. Ürün yapıları daha karmasık olunca, kaynaklarınönemli bir kısmı mühendislik gelistirme, satıs reklamları, satıs sonrası hizmetler için ayrılmakzorundadır. Bu pahalı genel gideri her ürün farklı bir sekilde kullanmaktadır. Gelenekselmaliyet muhasebesi sistemi, genel gideri kullanıma göre yüklemedigi için, maliyet saptırılmısolarak hesaplanmaktadır.Faaliyete dayalı maliyetlendirme, yöneticilere gelismis analiz ve rapor araçları saglamaktadır.Faaliyete dayalı yönetim, faaliyete dayalı maliyetlendirme ve diger sürekli iyilestirmearaçların sagladıgı verileri kullanarak faaliyet yönetimi için gereken bilgiyi saglamaktadır.Faaliyete dayalı yönetim ile birlikte çalısan takımları, is süreçlerini yeniden yapılandırabilir,israfı önleyebilir, çevrim süresini azaltabilir ve tüm bunları isletme karını artıracak sekildeyapmaktadır.Anahtar Kelimeler: Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme, Faaliyet Tabanlı Yönetim
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: MALİYET VE PERFORMANS ÖLÇME SİSTEM TASARIMININ DÖRT AŞAMASI; MALİYET MUHASEBESİNDE MASRAFHARCAMA VE MALİYET KAVRAMLARI; TÜRK MEVZUATINA GÖRE MALİYET MUHABESİNDE DAĞITIM VE ABC’NİN YERİ