Yeni i̇midazo[2,1-b]tiyazol türevlerinin sentezi, karakterizasyonu, analjezik ve antiinflamatuvar aktivitelerinin i̇ncelenmesi - Can Soyer, Okşan (My University, 2021)
Tez çalışmasında, biyolojik olarak aktif benzoksazol grubunu taşıyan ve kloro /bromo/siyano gruplarıyla sonlanan imidazo[2,1-b]tiyazol iskeletinden türetilen yeni karboksamidler ve imidazotiyazol bazlı metil karboksilat türevi sentezlenmiş ve antiinflamatuvar ve analjezik aktiviteleri araştırılmıştır. Bu amaçla 2- aminotiyazol-5-karboksilik asit metil esteri ile trifloroasetikanhidritin reaksiyonundan metil 2-[(trifloroasetil)amino]-1,3-thiazol-5-karboksilat bileşiği (1) elde edilmiştir. Bileşik 1’in sübstitüe anilin türevleri ile reaksiyonundan N-(4- kloro/bromo/siyanofenil)-2-[(trifloroasetil)amino]-1,3-tiyazol-5-karboksamid (2a-c) türevleri elde edilmiş ve bu bileşiklerden koruma gruplarının uzaklaştırılmasıyla Bileşik 3a-c sentezlenmiştir. o-Aminofenol ile ürenin reaksiyonu sonucu 2(3H)-Benzoksazolon (4) elde edilmiştir. Bileşik 4’ün metil iyodür ile Nmetilleme reaksiyonundan 3-metilbenzo[d]oksazol-2(3H)-on (5) bileşiğinin sentezi gerçekleşmiştir. 3-Metilbenzo[d]oksazol-2(3H)-on bileşiği ile bromoasetik asitin reaksiyonundan 6-(2-Bromoasetil)-3-metil-2(3H)-benzoksazolon (6) elde edilmiştir. İmidazo[2,1-b]tiyazol (7a-c) türevlerinin sentezi, Bileşik 6 ve Bileşik 3ac’nin halka kapanma reaksiyonuyla gerçekleşir. Metil 6-(3-metil-2-okso-2,3- dihidro-1,3-benzoksazol-6-il)imidazo[2,1-b][1,3]tiyazol-2-karboksilat (8) bileşiği ise 2-aminotiyazol-5-karboksilik asit metil esteri ile Bileşik 6’nın siklizasyon reaksiyonundan elde edilmiştir. Sentezi gerçekleştirilen bileşiklerin oluşum mekanizmaları tartışılmış ve yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR ESI-MS kütle spektroskopik yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Bileşiklerin biyolojik aktivitesinin tayin edilmesinden önce, RAW264.7 hücre sırasına sitotoksik etkilerinin olup olmadığı MTT testi ile testi ile araştırılmıştır. Antiinflamatuvar aktiviteleri Griess testi ile yürütülmüştür. Analjezik aktivite Prostaglandin E2 ELISA Kiti kullanılarak belirlenmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: İmidazo[2,1-b]tiyazol; LC-MS; Tiyazol; Benzoksazol; İmidazotiyazol