Kişilerarası bilinçli farkındalık ve ilişkisel otantiklik ile evlilik yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi - Sipahi, Tuğba (My University, 2020)
Bu araştırmada kişilerarası bilinçli farkındalık ve ilişkisel otantiklik ile evlilik yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Bununla birlikte; evlilik yaşam doyumunun cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çocuk sayısı, evlenme şekli, evlilik yaşı, evlilik süresi, çalışma durumu, algılanan sosyo-ekonomik düzey ve eş eğitim düzeyi gibi bazı sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 494'ü (%80,9) kadın; 117'si (%19,1) erkek olmak üzere toplam 611 evli birey katılmıştır. Verileri toplamak amacıyla Evlilikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği (EBFÖ), İlişkilerde Otantiklik Ölçeği ve Evlilik Yaşam Doyum Ölçeği ile araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışmada, genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline uygun olarak veri analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde Kruskal Wallis-H Testi, Bağımsız Örneklem t Testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, örneklem grubunu oluşturan evli bireylerin evlilik yaşam doyumunun cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çocuk sayısı, evlenme şekli, evlilik yaşı, evlilik süresi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte evlilik yaşam doyumunun çalışma durumu, algılanan sosyo-ekonomik düzey ve eş eğitim düzeyine göre anlamlı biçimde farklılaştığı saptanmıştır. Evlilikte kişilerarası bilinçli farkındalık ile evlilik yaşam doyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bir diğer ifade ile bireylerin kişilerarası bilinçli farkındalık puanları arttıkça evlilik yaşam doyumu puanları artmaktadır. İlişkisel otantikliğin evlilik yaşam doyumunu ve kişilerarası bilinçli farkındalığı anlamlı şekilde yordamadığı saptanmıştır. Araştırma sonuçları alanyazın kapsamında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Kişilerarası bilinçli farkındalık; İlişkisel otantiklik; Evlilik yaşam doyumu