Yorum ve süreklilik açısından topkapı sarayı - Sözeri, Melek Zühre (My University, 1995)
Saray olarak yaşantısını 400 yıl boyunca sürdürmüş, bugüne dek de farklı fonksiyonlar yüklenerek bu yaşantısına devam eden Topkapı Sarayı, şehrin her yerinden algılanabilen ayrıcalıklı bir yapıya sahiptir. Osmanlı mimarlık, sanat ve kültür yaşantısını yansıtan, bizlerin bugünkü mimarlık anlayışına yeni bakış açıları kazandırabilecek bir yapı bütünüdür. Bu çalışma da, saray hakkında farklı dönemlerde verilmiş yorumlardan (yazılı ve grafik) faydalanarak, yapının anlamını ortaya koymak hedeflenmiştir. Bu yorumlar, günümüz bakışıyla değerlendirilmeye çalışılmış, sarayın günümüze dek kalıcı.olan değerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu sayede, Topkapı Saray Bütününün her dönemde kalıcı ve benzerlik gösteren ifadelere sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu özellik Saray'ı evrenselliğe taşımaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Çalışmanın amacı ve savı; Topkapı sarayı ve öncülleri; İmparatorluk dönemine ait batılı kaynaklar; Batılı kaynaklardaki ifadelerin incelenmesi; Topkapı Sarayı’nın anlamsal incelenmesi