Açık planlı bürolarda işitsel konforun tasarım parametresi olarak alınmasına yönelik bir yaklaşım - Gürütek, Semran Özdem (My University, 2020)
Günümüzde, gelişen teknoloji ile hem yapı içi hem yapı dışı gürültü kaynakları çoğalmakta ve çeşitlenmektedir. Açık planlı büro, sanayi tesisleri vb. yapı tiplerinde hacmin fiziksel özellikleri ve işlevleri nedenleriyle, gürültü daha da önemli bir sorun durumundadır. Bu nedenle, bu tezde; “Açık planlı bürolarda, akustik konforun sağlanmasında gürültü etkenini bir tasarım ölçütü olarak almak ve tasarım aşamasında tasarımcıya yol gösterecek bir yaklaşım oluşturmak” amaçlanmıştır. Bu çalışmanın hipotezi; “İşitsel konforun sağlanmasının en zor olduğu hacim tiplerinden olan açık planlı bürolarda, uygun akustik ortamı sağlamak, konunun mimari tasarım aşamasında ele alınmasında izlenecek bir yaklaşım ile başarılı bir şekilde sağlanabilir” dir. Amaç ve hipoteze yönelik olarak yapılan bu çalışma, 4 bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1’de, açık planlı büro yapılarının tasarımında gürültü etkenini bir tasarım ölçütü olarak değerlendirmeyi amaçlayan çalışmanın amacı, önemi, kapsamı ve yöntemi ile ilgili bilgi verilmiştir. Bölüm 2, konuyla ilgili literatür araştırmasını içermektedir. Bölüm 3’te açık planlı büro yapılarında, akustik parametrelerin optimum değerlerini sağlayacak koşulları belirlemek amacıyla mevcut bir çağrı merkezi ele alınmıştır. Çağrı merkezinde gürültü ortamının belirlenmesine yönelik anket, gürültü düzeyi ölçmeleri ve simülasyon analizleri yapılmıştır. Çağrı merkezinin mevcut durumu analiz edilmiş, gürültü düzey haritaları oluşturulmuştur. Değerlendirmeler sonucunda çağrı merkezi içerisinde kabul edilebilir gürültü düzey koşullarını sağlayan optimum akustik konfor şartlarına sahip bir model elde edilmiştir. Bölüm 4’te, Bölüm 3’te çağrı merkezi örneğinde belirlenen akustik parametreler ve iç mekân biçimlenişleri göz önünde bulundurularak, farklı büyüklüklerde kurgu hacimler oluşturulmuştur. Birbiriyle ilişkili olan bu iki alan inceleme bölümü sonuçlarının kurgu hacimler üzerinde uygulanarak, tasarım etkenlerini bir bütün haline getirilmesi amaçlanmıştır. Kurgu hacimlerin değerlendirilmesi sonucunda frekansa göre toplam yutuculuk ve hacim büyüklüğü grafiği elde edilmiş, grafik üzerinde elde edilen denklem üzerinde mevcut çağrı merkezi değerlendirilerek, çalışmanın doğruluğu analiz edilmiştir. Bölüm 5’te, çalışmanın sonuç bölümünde önerilen yaklaşımın getirdiği genel sonuçlar irdelenmiş ve öneriler geliştirilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Açık planlı büro; Gürültü denetimi; Gürültü yönetmeliği; Toplam yutuculuk; Gürültü engeli