Dikdörtgen biçimli dalga kılavuzları boyunca sinyal transferi - Şahin, Ümmü (My University, 2011)
Bu çalışmada Elektromanyetik Teoriye Evrimsel Yaklaşım(ETEY) olarak adlandırılan bir analitik zaman-dönemi metoduyla düşünülen keyfi zamana bağlı mükemmel iletken yüzeye sahip bir dikdörtgen dalga kılavuzunda bir üreteç fonksiyonu tarafından üretilen elektromanyetik alan kuvvet problemine bakacağız. TE ve TM dalga kılavuzu modlarının bir tam kümesi zaman döneminde direkt elde edilebilir. Elektromanyetik Teoriye Evrimsel Yaklaşımın analitik formuyla problem çözülebilir. Analitik olarak çözülen bu problemin Euler yöntemiyle TM modunun değişkeni için sayısal çözümü de bulunur. Bulunan bu iki çözümün uygunluğu Ki-kare testi ile değerlendirilir. Dalga kılavuzundaki dijital sinyallerin yayılım problemi nedensellik prensibine uygun çözülür. Bu çalışmalarımızı Hilbert uzay özelliklerini kullanarak yapabilmekteyiz. Bessel fonksiyonlarının derecelerinin yarı-tamsayılar olduğu durumlarda analitik ve grafiksel sonuçlarla gösterilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Zaman dönemi modları problemi ve sayısal yaklaşım; TE modu; İç çarpım uzayları ve hilbert uzayları; Modal genlik problemi; Modal genliklerin Bassel fonksiyonu yardımıyla belirlenmesi