Kapalı bir mekanın değişik noktalarındaki ses düzeylerinin hesap ve ölçme yolu ile belirlenerek ayrımların değerlendirilmesi - Koçan, Gülçin (My University, 1996)
Mimari akustiğin bir bölümü olan hacim akustiğinde tasarım aşamasında salonların, hem fiziksel özellikleri hem de kullanım amaçlan gözönüne alınarak incelenmelidir. Mevcut bir hacmin akustik kalitesini yükseltmek veya tasarım aşamasındaki bir salonun yönlendirilebilmesi açısından yapılan hesaplar kaçınılmazdır. Ancak, hemen her zaman, hesaplarla gerçek durum arasında farklar oluşur. Hesaplamalarda kullanılan verilerin, örneğin yutma çarpanlarının eksikliği, yetersizliği ya da bunlardaki küçük hatalar, hacimde yayınıklığın öngörüldüğü biçimde olmaması, uygulamadaki değişimler ve benzeri nedenler ile hesap yöntemlerindeki aksaklıkları salonlarda, hesapla öngörülen akustik ortamın oluşturulamamasına neden olabilir. Bir hacmin, akustik olarak algılanmasında çok önemli bir etkisi olan ses düzeyi, bu çalışmanın konusu olarak seçilmiştir. Bu verilerin ışığında bu çalışmanın amacı, hacim akustiğinin ilgi alanına giren salonlarda, ses düzeyi açısından hesap ve ölçme arasındaki ilişkiyi ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Çalışmada öncelikle, mekanlardaki ses düzeyi ile ilgili ölçme ve hesaplama yöntemleri ve ses ölçme sistemi açıklanmış, çalışmada yararlanılacak hesaplama ve ölçme biçimi belirlenmiş, mekanların tanıtımı yapılmış ve kullanılacak kabul ve yöntemler anlatılmıştır. Bunun ardından, seçilen salonların, fiziksel özellikleri ve kullanım amaçlan gözönüne alınarak, bu çalışmanın konusu olan ses düzeyi ile ilgili hesaplamalar ve ölçümler yapılmıştır. Bunun sonucunda hacimlerdeki ses düzeyi hesaplarıyla, ölçümleri yani hesaplarla gerçek durum arasında farkların çıktığı görülmüştür. Buna göre bu verilerin tasarım halindeki salonların planlanmasının yönlendirilmesi ve mevcut salonların iyileştirilmesi için yararlanılacak sonuçlar ortaya konmuştur. - xı -
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: İç mekanlarda ses düzeyi ve hesap yöntemleri; ses ölçmeleri; kapalı bir mekanın değişik noktalardaki ses düzeylerinin hesap ve ölçme yolu ile belirlenmesinde izlenecek yöntem