Biyodizel üretimine uygun Türkiye'de yetişen ve yetişebilecek bitkilerin ve biyodizel teknolojilerinin belirlenmesi - Koç, Mehmet (My University, 2011)
Son yıllarda kullanılan konvansiyonel enerji kaynaklan rezervleri azalmakta olduğu ve petrol rezervlerinin yakın bir gelecekte tükeneceği bilinmektedir. Hızla artan nüfus ve endüstrileşme, dünya enerji tüketiminde artışa yol açmakta, bunun sonucu olarak da enerji açısından yeni ve acil önlemlerin alınması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bilinen kaynakların rasyonel kullanımı ve yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi bu önlemlerin başında gelir. Bu kaynaklar arasında biyokütle (biyomass) en büyük potansiyellerden biridir. Biyokütle kökenli en önemli alternatif yakıt, dizel motorlar için üretilen ve biyodizeldir.Dizel yakıtları birçok alanda kullanılmakta ve ülke ekonomisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Biyodizel, dizel motorları için, bitkisel ve hayvansal yağlar gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilebilen alternatif bir yakıttır. Ayrıca toksik olmayan, doğada kolay bozulabilen, çevreci bir yakıttır.Tezin ilk aşamasında ideal biyodizel üretimi için bitkilerde bulunması istenen fiziksel ve kimyasal özellikler saptanmış ve bu özellikler bazında Türkiye'deki aday biyodizel bitkileri saptanmıştır. Bu bitkilerin florasını çıkarmak, yetiştirme şartları ve bitkisel yağlardan biyodizel elde etmek için yağlarda aranılan özellikler, ülkemizde yetişen yağlı bitkilerin miktarları ve üretim alanlarının belirlenmiştir. Ayrıntılı bir literatür çalışması sonucu, biyodizel üretimi için önde gelen teknolojiler belirlenmiş ve bitki özellikleri bazında sınıflandırılmışlardır. Daha sonra, Türkiye'de biyodizel üretimi için bir SWOT analizi yapılmış, Ülkemizin bu alandaki avantajları ve zayıf yönleri belirlenmiştir. Olanaklar ve tehditlerde çalışmada yer almıştır. Tezin son aşamasında bir model geliştirilmiştir. Bu model, ilk adımda herhangi bir bitkinin büyük miktarlarda Türkiye'de üretilip üretilemeyeceğini, ikinci adımda ise biyodizel için üretime uygun olup olmadığını test etmektedir. Uygun bulunan bitkiler, kimyasal özellikleri çerçevesinde değerlendirilmekte ve en son aşamada biyodizel üretimine uygun olanlar için, özelliklerine en uygun üretim teknolojisi seçilmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Alternatif yakıt; Biyodizel; Biyodizel üretim teknolojileri; Yağ bitkileri