Stokastik araç rotalama algoritmalarının karşılaştırmalı incelenmesi - Darcan, Ulaş (My University, 2007)
Bu çalışmada, öncelikle Araç Rotalama Probleminin (ARP) çözümüne öncülük edebilecek, taşıma ağları ve grafikler için optimizasyon algoritmaları ve buna bağlı olarak Postacı Problemi ve Gezgin Satıcı Problemi üzerinde durulmuştur. Daha sonra Araç Rotalama Problemi için temel bilgiler verilerek başta kapasite, mesafe ve zaman kısıtı olmak üzere problem türleri üzerinde durulmuştur. ARP için tur yapım ve tur iyileştirme sezgiselleri verildikten sonra ARP'nin, bazı değişkenlerin önceden bilinemez olduğu durumlarda ortaya çıkan bir alt türü olan Stokastik Araç Rotalama Problemi (SARP) üzerinde durulmuş ve çeşitli bilinmezlik durumları için SARP türleri incelenmiştir. Daha sonra bir literatür araştırması ile SARP üzerine yapılan çalışmalar verilmiş ve bazı çalışmalardan örnek modeller ve çözüm yöntemleri üzerinde durulmuştur. Son olarak da sezgisel bir çözüm algoritması oluşturularak kurulan bir model uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.Anahtar Kelimeler: Postacı Problemi, Gezgin Satıcı Problemi, Araç Rotalama Problemi, Stokastik Araç Rotalama Problemi, Sezgisel Algoritma.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: STOKASTİK ARAÇ ROTALAMA PROBLEMİ; SARP İÇİN MODELLER VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ; STOKASTİK TALEP İÇİN SEZGİSEL BİR YÖNTEMİN GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI