Uçaklarda kullanılan alüminyum malzemelerdeki korozyonun incelenmesi, önlenmesi ve tahribatsız muayene ile tespiti - Korkmaz, Özgür Ergin (My University, 2010)
Sivil uçakların yapıları genel hatlarıyla incelenmiş ve önem arz eden bölgeler irdelenmiştir. Uçaklarda yüksek oranda kullanılan alüminyum alaşımlarında görülen korozyon çeşitleri araştırılmış ve uçak üreticilerinin korozyonu engellemek için aldıkları tedbirler kullanılan malzeme, tasarım ve kaplamalar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Uçaklarda kullanılan alüminyum alaşımlarında görülen korozyonun erken tespitinde ve sınırlarının belirlenmesinde en çok tercih edilen yöntem olan tahribatsız muayene tekniklerinden girdap akımları, ultrasonik muayene, radyografi ve sıvı penetrant yöntemleri detaylı olarak anlatılmıştır. Açıklanan tahribatsız muayene yöntemleri kullanılarak, uçak üzerinde ve laboratuar şartlarında korozyona uğratılan parçalarda korozyon kontrolleri yapılmıştır. Deneysel çalışmalar uçak üretici firmaların prosedürlerine ve uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar deneysel çalışmalar bölümünde detaylı olarak irdelenmiş ve nedenleriyle açıklanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Genel hatlarıyla uçak parçaları; Alüminyumun korozyonu ve çeşitleri; Tahribatsız muayene yöntemleri