Enerji iletim hatlarında verim artırımına yönelik HVDC sistemlerinin incelenmesi - Gürleroğlu, Doruk (My University, 2011)
Mevcut elektrik iletim şebekesinde enerjinin verimli ve ekonomik bir şekilde iletilmesi temel mühendislik problemlerinden biridir. Bu problemi aşmak için geçmiş yıllarda çeşitli çözümler geliştirilmiş ve çalışmalar devam etmektedir. İletim şebekesinde enerji verimliliğini sağlamak üzere kullanılabilecek çözümlerden biri de yüksek gerilimde doğru akım (HVDC) ile enerji iletimi olabilir.Bu tez çalışmasında HVDC sistemleri teorik olarak incelenecektir. Mevcut AC enerji iletim hattının DC iletim hattına dönüştürülmesinin enerji verimliliği açısından nasıl bir sonuç doğuracağı irdelenecektir. Kullanılmakta olan AC iletim hattının HVDC iletim hattı ile değiştirilmesinin şebeke kayıplarına etkisi göz önünde bulundurularak maliyet analizi yapılacaktır. Elde edilen sonuçlara göre HVDC kullanımının ekonomik olarak uygunluğu incelenecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: HDVC ile enerji iletimi; Tristörlü anahtarlar; Enerji iletim hatları; Hat kurulum maliyetleri; AC ve DC sistemin kayıp maliyetleri